:

Hoe gezond is zelfgemaakte jam?

Melle Dekker
Melle Dekker
2025-09-09 07:24:44
Count answers : 4
0
Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Vergelijk de etiketten en laat jam met meer dan 35% suiker in de winkel staan. Kies vooral voor jams van fruit met veel antioxidanten, zoals bosvruchten. Verder heeft pectine een prebiotische werking, dit betekent dat het de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt en de darmgezondheid kan verbeteren. Onderzoek toont daarbij ook aan dat pectine gevaarlijke gifstoffen geproduceerd door E coli, een schadelijke bacterie, kan afremmen. Bij sommige mensen veroorzaakt pectine echter gasvorming of een opgeblazen gevoel. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. In het verleden moest jam voor minimaal 60% uit suiker bestaan, maar dat is in 2021 verlaagd om jam gezonder te maken.
Mohammed Mohammad
Mohammed Mohammad
2025-09-09 06:40:05
Count answers : 3
0
Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar het kan wel passen in een gezond dieet, bijvoorbeeld als je kiest voor varianten met minder toegevoegde suiker of zelfgemaakte jam. Zelfgemaakte jam kan vaak gezonder zijn omdat je de suikerhoeveelheid en andere toevoegingen kunt controleren. Je kunt kiezen voor biologisch fruit en natuurlijke zoetstoffen gebruiken. Het neemt wel tijd in beslag, maar je hebt controle over de ingrediënten en het productieproces, wat een aanzienlijke gezondheidsvoordeel biedt. Is zelfgemaakte jam gezonder dan winkeljam? Zelfgemaakte jam kan vaak gezonder zijn omdat je de suikerhoeveelheid en andere toevoegingen kunt controleren. Je kunt kiezen voor biologisch fruit en natuurlijke zoetstoffen gebruiken.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Is zelfgemaakte vruchtenjam gezond?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer

Esther de Jong
Esther de Jong
2025-09-09 03:02:39
Count answers : 1
0
Mineralen zijn niet vluchtig en ook niet afbreekbaar, dus ze zullen volledig in de confituur verschijnen. Vitamine C is zeer kwetsbaar. We verliezen dus een groot deel van het vitamine C aanwezig in de vrucht. Er bleek dat een korte verhitting beter verdragen werd dan een korte en lange. Een minuut koken aan 97°C bleek de beste combinatie, er bleef nog 63 mg vitamine C over. Zelfs bij kooktijden tot 20 minuten bleef ongeveer 60% vitamine C over. Dat blijkt dus niet heel slecht te zijn. Het is beter om confituur zo kort mogelijk te koken en een indikkingsmiddel te gebruiken om het teveel aan suiker te voorkomen. Na het koken moet men de confituur zo snel mogelijk afkoelen en op een koele en donkere plaats bewaren om de vitamine C te redden. Op deze manier is er nog 60% van het vitamine C te redden. Een boterham met een 30 gram zwarte-bessen-confituur van oma zou dus nog zo’n 10 mg vitamine C overhouden, wat niet veel is, maar ook niet niets.