:

Hoe gezond is zelfgemaakte jam?

Angelina Tamsma
Angelina Tamsma
2025-10-14 17:36:39
Count answers : 10
0
Jam is niet alleen lekker op brood, maar ook door de yoghurt, in een fruitsalade of op de pannenkoek. Jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Merle Bos
Merle Bos
2025-10-10 23:41:44
Count answers : 9
0
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid. Jam bevat per boterham al bijna 2 suikerklontjes. Minder suiker is in alle opzichte beter.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Is zelfgemaakte vruchtenjam gezond?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer

Tim Pison
Tim Pison
2025-10-05 19:21:07
Count answers : 7
0
Wist je dat 50% van jam bestaat uit suiker? Als je de etiketten goed bekijkt dan zie je dat jam vol zit met suikers, met name toegevoegde suikers. De suikervrije jam bevat minder kilocalorieën, koolhydraten (suikers) en vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels en eiwitten.
Aylin van Wijland
Aylin van Wijland
2025-09-26 00:37:21
Count answers : 9
0
Het zelf maken van jam biedt een geweldige kans om te genieten van de heerlijke smaak van vers fruit zonder de overtollige suikers en conserveermiddelen die je in commerciële jams vaak tegenkomt. Het goede nieuws is dat je zelf de controle hebt over de ingrediënten die je gebruikt, waardoor je gezonde en smaakvolle jam kunt creëren met vers biologisch fruit. Een van de voordelen van zelfgemaakte, gezonde jam is dat je de hoeveelheid suiker kunt controleren. Probeer minder suiker toe te voegen dan traditionele recepten aangeven. Met deze vijf handige tips ben je goed op weg naar het maken van gezonde, biologische jam die barst van de smaak en vrij is van toegevoegde suikers. Het maken van je eigen jam is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om van de zomerse overvloed van vers fruit te genieten, terwijl je gezond en bewuste keuzes maakt voor jezelf en je dierbaren.

Lees ook

Welk fruit is geschikt voor jam?

Je kunt jam maken van allerlei soorten fruit, denk aan: aardbeien, bramen, frambozen en vijgen. Een Lees meer

Wat gebeurt er als ik geen citroensap in de jam doe?

Als je geen citroensap in de jam doet, komt de pectineconcentratie niet op het optimale niveau en vo Lees meer

Lola de Jonge
Lola de Jonge
2025-09-21 05:45:14
Count answers : 8
0
Confituur bestaat hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, bij suikerarme confituren is dat nog altijd ongeveer 30 tot 40%. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit, zelfs wanneer je ze zelf maakt. Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat. Confituur past dus zeker in een evenwichtige voeding, zolang je er niet te veel van eet. Als je zelf confituur maakt, voeg je best minder suiker toe. Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, zal confituur zonder suiker minder lang houdbaar zijn.
Melle Dekker
Melle Dekker
2025-09-09 07:24:44
Count answers : 11
0
Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Vergelijk de etiketten en laat jam met meer dan 35% suiker in de winkel staan. Kies vooral voor jams van fruit met veel antioxidanten, zoals bosvruchten. Verder heeft pectine een prebiotische werking, dit betekent dat het de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt en de darmgezondheid kan verbeteren. Onderzoek toont daarbij ook aan dat pectine gevaarlijke gifstoffen geproduceerd door E coli, een schadelijke bacterie, kan afremmen. Bij sommige mensen veroorzaakt pectine echter gasvorming of een opgeblazen gevoel. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. In het verleden moest jam voor minimaal 60% uit suiker bestaan, maar dat is in 2021 verlaagd om jam gezonder te maken.

Lees ook

Wat kan ik gebruiken in plaats van geleisuiker?

Heb je geen geleisuiker in huis, dan hebben we een handig trucje, dat je kunt lezen in de tip. Wil Lees meer

Bevat zelfgemaakte jam veel suiker?

Suiker op zichzelf is een zoetmaker, maar daarnaast ook een conserveringsmiddel. Naast de gebruikel Lees meer

Mohammed Mohammad
Mohammed Mohammad
2025-09-09 06:40:05
Count answers : 10
0
Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar het kan wel passen in een gezond dieet, bijvoorbeeld als je kiest voor varianten met minder toegevoegde suiker of zelfgemaakte jam. Zelfgemaakte jam kan vaak gezonder zijn omdat je de suikerhoeveelheid en andere toevoegingen kunt controleren. Je kunt kiezen voor biologisch fruit en natuurlijke zoetstoffen gebruiken. Het neemt wel tijd in beslag, maar je hebt controle over de ingrediënten en het productieproces, wat een aanzienlijke gezondheidsvoordeel biedt. Is zelfgemaakte jam gezonder dan winkeljam? Zelfgemaakte jam kan vaak gezonder zijn omdat je de suikerhoeveelheid en andere toevoegingen kunt controleren. Je kunt kiezen voor biologisch fruit en natuurlijke zoetstoffen gebruiken.
Esther de Jong
Esther de Jong
2025-09-09 03:02:39
Count answers : 5
0
Mineralen zijn niet vluchtig en ook niet afbreekbaar, dus ze zullen volledig in de confituur verschijnen. Vitamine C is zeer kwetsbaar. We verliezen dus een groot deel van het vitamine C aanwezig in de vrucht. Er bleek dat een korte verhitting beter verdragen werd dan een korte en lange. Een minuut koken aan 97°C bleek de beste combinatie, er bleef nog 63 mg vitamine C over. Zelfs bij kooktijden tot 20 minuten bleef ongeveer 60% vitamine C over. Dat blijkt dus niet heel slecht te zijn. Het is beter om confituur zo kort mogelijk te koken en een indikkingsmiddel te gebruiken om het teveel aan suiker te voorkomen. Na het koken moet men de confituur zo snel mogelijk afkoelen en op een koele en donkere plaats bewaren om de vitamine C te redden. Op deze manier is er nog 60% van het vitamine C te redden. Een boterham met een 30 gram zwarte-bessen-confituur van oma zou dus nog zo’n 10 mg vitamine C overhouden, wat niet veel is, maar ook niet niets.

Lees ook

Wat is gezonder, jam of fruitspread?

Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien moet het product minimaal 60% suiker bevatte Lees meer

Welk fruit is het lekkerst om jam van te maken?

Je kunt jam maken van: aardbeien, bramen, frambozen en vijgen. Een combinatie van twee of meer Lees meer