:

Wat gebeurt er als ik geen citroensap in de jam doe?

Teun Pham
Teun Pham
2025-09-19 12:22:10
Count answers : 6
0
Als er geen citroensap in de jam wordt gedaan, zal de jam minder dik worden. Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Het is mogelijk om geleisuiker te gebruiken om een dikke jam te krijgen als er geen citroensap wordt gebruikt.
Dirk van de Wal
Dirk van de Wal
2025-09-09 06:55:29
Count answers : 7
0
Als je geen citroensap in de jam doet, komt de pectineconcentratie niet op het optimale niveau en vormt de jam mogelijk geen gel. Het zuur is nodig om de pectinemoleculen weer aan elkaar te laten trekken en een netwerk te vormen dat zorgt voor dikte in de jam. Het koken van de jam en het toevoegen van suiker en zuur zorgen ervoor dat de pectinemoleculen dichter bij elkaar komen.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Is zelfgemaakte vruchtenjam gezond?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer