:

Bevat zelfgemaakte jam veel suiker?

Sanne Backer
Sanne Backer
2025-09-26 14:06:33
Count answers : 5
0
Wist je dat 50% van jam bestaat uit suiker? Als je de etiketten goed bekijkt dan zie je dat jam vol zit met suikers, met name toegevoegde suikers. Fruit bevat van nature vruchtensuiker en hiernaast wordt er ook geleisuiker gebruikt als bindmiddel. Een pot jam kan zo al 50 suikerklontjes bevatten! Denk dan ook eens aan een zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suikers. De suikervrije jam bevat minder kilocalorieën, koolhydraten (suikers) en vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels en eiwitten. Voedingswaarde jam met zoetstoffen: Per persoon/portie Met zoetstof Energie 0,9 kcal Koolhydraten 1,8 g Vezels 0,5 g Eiwit 0,2 g
Fenne Rahajoe genaamd en geschreven ten Kate
Fenne Rahajoe genaamd en geschreven ten Kate
2025-09-20 21:29:38
Count answers : 11
0
Jam bevat veel suiker. In jam gaat veel suiker. De verhouding van fruit en geleisuiker is gelijk. Omdat u zelf jam maakt, kunt u er ook voor kiezen om minder suiker te gebruiken. Of kies voor geleisuiker speciaal, hier zit minder suiker in. Wanneer de jam bestaat uit meer suiker dan fruit is het onbeperkt houdbaar. Suiker is namelijk een conserveermiddel.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Is zelfgemaakte vruchtenjam gezond?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer

Fabian Koster
Fabian Koster
2025-09-09 07:38:50
Count answers : 7
0
De houdbaarheid hangt van een aantal factoren af. Jam met een hoog gehalte aan suiker is ongeopend vaak langer dan twee jaar houdbaar. Zelfgemaakte jam is stukken korter houdbaar, maar ook daar hangt het af van het aandeel suiker. Hoe hoger het aandeel suiker, hoe langer houdbaar. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Vergelijk de etiketten en laat jam met meer dan 35% suiker in de winkel staan. In het verleden moest jam voor minimaal 60% uit suiker bestaan, maar dat is in 2021 verlaagd om jam gezonder te maken. Suiker onttrekt vocht aan de vruchten, zodat er niet genoeg overblijft voor bacteriën om te groeien.
Esila Shupe
Esila Shupe
2025-09-09 06:43:09
Count answers : 8
0
Suiker op zichzelf is een zoetmaker, maar daarnaast ook een conserveringsmiddel. Naast de gebruikelijke geleisuiker bestaan er alternatieven waarmee je de hoeveelheid suiker in een jam recept kunt terugbrengen. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat met het verminderen van de suiker ook de conserveringskracht afneemt. Geleisuiker speciaal is bedoeld voor zoete soorten fruit waarbij minder suiker nodig is voor een smakelijke jam, maar waarbij je wel hetzelfde gelerende effect nodig hebt. Geleipoeder bevat van zichzelf weinig tot geen suiker. Je kunt het combineren met een alternatief voor suiker of je laat de zoetmakers volledig weg als je een suikervrije jam wil maken. In dat geval kun je de jam maar kort bewaren, in de koelkast.

Lees ook

Welk fruit is geschikt voor jam?

Je kunt jam maken van allerlei soorten fruit, denk aan: aardbeien, bramen, frambozen en vijgen. Een Lees meer

Hoe gezond is zelfgemaakte jam?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer