:

Wat is gezonder, jam of fruitspread?

Aaliyah Pierson
Aaliyah Pierson
2025-09-09 10:44:45
Count answers : 4
0
Fruitspread bevat geen toegevoegde suikers, enkel de van nature aanwezige suikers in de vruchten. Fruitbeleg is dus zo veel mogelijk puur fruit, en daarom mag het officieel geen jam heten. Het percentage fruit in fruitbeleg kan variëren tussen 60g en 145g per 100g. Jam wordt traditioneel gemaakt door vruchten met veel suiker in te koken en is ontstaan uit de noodzaak om de fruitoogst langer houdbaar te maken. Gewone jam bevat meestal slechts tot 35% fruit en extra jam 45 tot 50%, waarbij het bovendien gaat om een ingekookt aftreksel van vruchten. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker én extra, toegevoegde suikers om het geheel zoeter, dikker en langer houdbaar te maken. Fruitspread is feitelijk puur fruit, met enkel natuurlijke fruitsuikers. De term jam wordt vooral in Nederland gebruikt. In België heeft men het over confituur. Jam of confituur: eerst suiker, dan fruit. Sinds medio 2017 is het suikergehalte voor jam 55%, omdat dat in lijn is met de wetgeving in andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk.
Valerie Bos
Valerie Bos
2025-09-09 10:17:51
Count answers : 5
0
Fruitspreads zijn gemaakt van 100% fruit, zonder toegevoegde suiker. Bij jam is er minimaal 60% suiker aan toegevoegd. De potjes van Fiordifrutta zijn dus een zeer goede en vooral erg lekkere vervanging voor de potjes suiker uit de reguliere supermarkt. De fruitspreads zijn bomvol fruit en anti-oxidanten. De vruchtenspread wordt op kamertemperatuur geproduceerd. Omdat het dus niet gekookt wordt, blijven de anti-oxidanten uit het fruit bewaard.

Lees ook

Waarom moet er citroensap bij eigengemaakte jam?

Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog Lees meer

Is zelfgemaakte vruchtenjam gezond?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer

Teun Pham
Teun Pham
2025-09-09 08:59:55
Count answers : 6
0
Wat is het gezondste. Vanwege de grote hoeveelheid (gelei)suiker die toegevoegd wordt is het vrijwel altijd de meest ongezonde optie van de drie. Fruitstroop staat op de tweede plek, let hierbij wel op dat er geen suikers of andere kunstmatige zoetmakers zijn toegevoegd. En op nummer één staat dan natuurlijk de fruitspread. Dit is vanwege het lagere suikergehalte in verhouding met het fruitgehalte. Het is dan weliswaar niet zo zoet als jam maar heeft wel een natuurlijk zoete smaak van het fruit.
Merle Bos
Merle Bos
2025-09-09 05:36:10
Count answers : 9
0
Jam is namelijk een beschermde naam en wettelijk gezien moet het product minimaal 60% suiker bevatten om deze naam te mogen dragen. Wanneer het minder suiker bevat wordt het een halvajam of fruitspread genoemd. Suikervrije jam eten kan een uitkomst zijn als je gezonder wilt gaan eten of als je last hebt van diabetes type 2, overgewicht of een verhoogde bloedsuiker. Je kunt natuurlijk gewoon koolhydraatarme jam in de supermarkt kopen maar dat is vaak niet zo lekker als het zelf maken. Want zelf jam maken is natuurlijk veel lekkerder. Een ander bijkomend voordeel is dat je dan 100% zeker weet wat er precies in gaat.

Lees ook

Welk fruit is geschikt voor jam?

Je kunt jam maken van allerlei soorten fruit, denk aan: aardbeien, bramen, frambozen en vijgen. Een Lees meer

Hoe gezond is zelfgemaakte jam?

Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Maar Lees meer