Whole food bevat geen toevoegingen zoals zout, extra koolhydraten of vet. 
Voorbeelden van whole food: ongepolijste rijst, bonen, fruit, groenten, noten, zaden, vlees en niet-gehomogeniseerde zuivel. 
Ook zijn er uit whole food geen grondstoffen onttrokken zoals water en vezels. 
Whole food werd toen gedefinieerd als: Volgroeide producten van het land, tuin of boomgaard zonder extractie, toevoegingen of veranderingen gegroeid uit zaden zonder chemische toevoegingen, geplant in vruchtbare aarde uitsluitend bemest met dierlijke of plantaardige meststoffen, zonder gebruik van pesticiden. 
Whole foods zijn voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt of verfijnd en in hun natuurlijke staat worden geconsumeerd. 
Voorbeelden van whole foods zijn onder andere: Fruit en Groenten: Vers fruit en groenten zonder toevoegingen. 
Noten en Zaden: Onbewerkte noten zoals amandelen, walnoten en zonnebloempitten, evenals zaden zoals chiazaad, lijnzaad en pompoenpitten. 
Volle Granen: Granen zoals volkoren rijst, quinoa, haver en volkoren tarwe die alle delen van de graankorrel bevatten. 
Peulvruchten en Bonen: Onbewerkte peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, en verschillende soorten bonen. 
Mager Vlees en Vis: Onbewerkt mager vlees en vis zonder toevoegingen. 
Zuivelproducten: Natuurlijke zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen. 
Eieren: Onbewerkte eieren zonder toevoegingen. 
Onbewerkte Oliën: Natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie en avocado-olie die niet zijn gehydrogeneerd of chemisch verwerkt. 
Kruiden en Specerijen: Natuurlijke kruiden en specerijen zonder toegevoegde ingrediënten.