:

Hoe bereid ik een artisjok?

Dex van den Pol
Dex van den Pol
2025-09-06 13:57:34
Count answers : 3
0
Verwijder de steel van de artisjok door hem af te snijden. Trek de onderste bladeren los, want deze zijn taai en bevatten weinig vruchtvlees. Wrijf met een doorgesneden citroen over de onderkant van de artisjok, zodat deze niet zwart wordt. Breng een grote pan water aan de kook en pers er 1 citroen in uit. Kook de artisjokken in ongeveer 45 minuten gaar. Zorg dat ze helemaal onder water staan. Controleer de gaarheid door met een mes in de bodem te prikken. Als het mes er makkelijk in gaat, zijn ze gaar en kan je ze uit het water halen. Laat de artisjokken afkoelen en maak ondertussen een vinaigrette van mosterd, azijn, olie, zout en peper.
Bjorn Gerritsen
Bjorn Gerritsen
2025-09-06 11:26:57
Count answers : 1
0
Snijd eerst het steeltje van de artisjokken eraf en kerf in de onderkant van de artisjokken een kruisje. Snij nu de bovenkant van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan. Snijd de citroen in schijfjes en leg de citroen om de artisjokken heen. Vul de pan met water zodat de artisjokken net niet onder staan. Voeg nu het zout, de peperkorrels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. De kooktijd zit uiteindelijk vaak rond de 30 minuten. Je kunt altijd zelf testen of de artisjokken lang genoeg gekookt hebben. Als je met een tang 1 van de middelste blaadjes kunt lostrekken, dan zijn ze klaar.

Lees ook

Hoe eet je gegrilde artisjok?

Bestel je in een Nederlands restaurant een artisjok, dan kun je er vanuit gaan dat je de grote bloem Lees meer

Zijn geroosterde artisjokharten goed voor je?

Artisjokken zijn rijk aan antioxidanten, met name vitamine C, vezels, polyfenolen en inuline. De vo Lees meer

Sara van Stralen
Sara van Stralen
2025-09-06 10:50:27
Count answers : 2
0
Je kunt artisjokken op verschillende manieren bereiden. Je kunt ze stomen, bakken of zelfs grillen. Maar de meest gangbare manier is koken. Verwijder eerst de onderste bladeren. Deze zijn hard en taai. Wrijf dan met de snijkant van een halve citroen over de onderkant, zodat de artisjok daar niet verkleurt. Afhankelijk van hun grootte moet je artisjokken 25 tot 35 minuten koken. Voeg ook hier wat citroensap toe aan het water om verkleuring van de artisjokken te voorkomen. Je kunt een bord op de artisjokken leggen om ze onder water te houden tijdens het koken.
Pepijn Spring in ‘t Veld
Pepijn Spring in ‘t Veld
2025-09-06 10:22:53
Count answers : 3
0
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg het sap van een halve citroen en wat zout toe. Kort de steel van de artisjokken in tot ongeveer een centimeter en wrijf het snijvlak meteen in met de andere helft van de citroen. Zet de artisjokken rechtop in de pan met het kokende water, Leg er een bord op om ervoor te zorgen dat de artisjokken helemaal onder water staan en kook ze gaar. De artisjokken zijn klaar als een van de onderste blaadjes zich gemakkelijk los laat trekken. Giet de artisjokken af en laat ze ondersteboven uitdampen. Om de artisjok te eten trek je steeds een blaadje van de artisjok, doop je het in een van sausjes en schraap met je tanden het vruchtvlees eraf. Op een gegeven moment worden de blaadjes steeds dunner en kom je bij het “hooi” dat je plukt of schraapt met een lepel van de bodem van de artisjok af. De bodem kun je in zijn geheel eten.

Lees ook

Wat zijn de negatieve bijwerkingen van artisjokken?

Arkocaps Artisjok veroorzaakt, voor zover bekend, in de aangegeven dosering geen bijwerkingen. Arkoc Lees meer

Wat doet artisjok voor je lichaam?

Artisjok harten zijn een rijke bron van antioxidanten, magnesium, ijzer en vezels. De vitaminen die Lees meer

Lieve Frankhuizen
Lieve Frankhuizen
2025-09-06 09:49:42
Count answers : 3
0
De pure artisjok is al zo smaakvol op zich. Wat simpele gesmolten boter erbij als sausje is lekker, maar niet eens per se nodig. Je kookt hiervoor de artisjok in zijn geheel, en dan kun je het vlezige onderste gedeelte van de blaadjes een soort van ‘leegzuigen’ door het met je tanden van het blad te trekken. Je kunt artisjokken op verschillende manieren bereiden, maar ik heb ervoor gekozen om ze te stomen. Omdat de artisjokken dan heel veel smaak behouden. Snij de stelen van de artisjok, knip de onderste blaadjes eraf en snij de bovenkant recht Je kunt de artisjokken stomen in een mandje of in een laag water in een grote pan. Voeg de artisjokken toe aan grote pan met een laag water, voeg een scheut olijfolie en knijp de citroen uit, voeg de uitgeknepen helften toe aan de pan. Stoom de artisjokken ca. 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte). Keer af en toe om. Ze zijn gaar als je met een mes gemakkelijk in de bodem kunt prikken. Smelt de boter in een pannetje en giet over in een schaaltje om in te dippen.