Gezonde dipsausjes maken is best makkelijk met onze 6 inspiratie-tips.
Voor een gezonde aioli gebruik je de volgende ingrediënten:
1 citroen
4 el mayonaise
2 el traditionele olijfolie
1 tl dijonmosterd
2 tenen knoflook
Maak de citroen schoon en rasp de gele schil eraf.
Deze citroenrasp meng je met de mayonaise, olijfolie en mosterd.
Pers de knoflook erboven uit.
Pers de citroen en gebruik het citroensap om de saus verder op smaak te brengen.
Ingrediënten voor een Griekse yoghurtdip:
100 gram Griekse yoghurt
3 takjes platte peterselie, fijngehakt
2 teentjes geperste knoflook
sap van een ½ citroen
Meng alles door elkaar en brengt eventueel extra op smaak met wat vers gemalen peper.
Wat heb je nodig voor guacamole:
2 rijpe avocado's
een halve limoen of citroen
1 teentje geperste/geplette knoflook
peper
zout
enkele takjes koriander
Meng de avocado’s in een kom en plet ze met een vork.
Meng ook alle andere ingrediënten erdoor.
Ingrediënten voor salsa dip:
sap van 1/4 citroen
1 eetlepel tomatenpuree
1 stukje (2 cm) geraspte verse gember
4 kardemompeulen
1 theelepel kerriepoeder
6 tomaten in kleine stukjes
2 kleine scherpe chilipepers, fijngesneden
5 knoflooktenen, grof gehakt
3 fijngesneden grote, mildere chilipepers
1 groene paprika in fijne reepjes
3 eetlepels olijfolie
1 handje gehakte koriander
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de paprika, chilipeper en knoflook op een zacht vuurtje.
Voeg de tomatenblokjes en alle kruiden eraan toe en laat lekker pruttelen tot je een mooi sausje krijgt.
Tot slot doe je er de tomatenpuree, het citroensap en eventueel wat zout bij.
Kerriesaus op basis van mayonaise:
Meng gewoon al deze ingrediënten bij elkaar:
250 ml mayonaise
3 el kerriepoeder, mild of pittig naar smaak
2 tl milde paprikapoeder
3 el water
Versgemalen zeezout en zwarte peper
Kerriesaus op basis van yoghurt:
Ook voor dit sausje hoef je alleen de ingrediënten samen te voegen:
3 el Griekse yoghurt
1 el kerriepoeder
zwarte peper (zee)zout
1 el limoensap