:

Hoe maak ik kruidenolie?

Jan de Boer
Jan de Boer
2025-09-20 20:02:16
Count answers : 6
0
Je kunt zelf kruidenolie maken met verse kruiden, zoals met bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn of citroen of je kunt gedroogde kruiden gebruiken. Als je verse kruiden gebruikt is het belangrijk dat je ze goed schoonmaakt en minimaal 24 uur laat drogen: water zorgt ervoor dat je olie straks eerder ranzig wordt. Crush dan de kruiden (bv in een vijzel of onder een mes) of snijd ze heel fijn, doe de kruiden in de fles en schenk de olijfolie erbij. Je kunt ook zelf kruidenolie maken met gedroogde kruiden en dat is eigenlijk net zo lekker; je olie is dan langer houdbaar. Laat de fles een week dicht staan op een donkere plaats zodat de olie de smaak van de kruiden kan opnemen. Elke keer als je de olie gebruikt even schudden.
Luka van den Heuvel
Luka van den Heuvel
2025-09-20 19:18:14
Count answers : 5
0
Neem een schone en lege glazen pot of fles en vul die voor ¾ met gedroogde kruiden. Vul de pot of fles met olie naar keuze tot de kruiden onder staan. Voeg eventueel ook wat peper en zout naar eigen smaak toe. Sluit de pot en zet die op een lichte en warme plaats. Schud het mengsel 1 keer per dag goed door. Zo blijven alle kruiden goed in de olie zitten en geven ze hun aroma’s beter af. De kruidenolie is klaar na ongeveer 3 weken. Giet de olie eventueel door een zeef of koffiefilter in een schone glazen pot of fles. Zo hou je alleen de zuivere kruidenolie over.

Lees ook

Hoe lang kun je zelfgemaakte kruidenolie bewaren?

Je kunt de olie langer houdbaar maken door de olie met de kruiden daarin tot minimaal 80 graden verw Lees meer

Hoe kan je het beste verse kruiden invriezen?

library.no_preview_available Lees meer

Stan van den Corput
Stan van den Corput
2025-09-20 16:31:41
Count answers : 5
0
Pluk de verse kruiden en doe in een blender. Schenk hier zonnebloemolie bij. Pureer de olie tot hij mooi egaal groen is, dit duurt zomaar 5 minuten. Zet een zeef op een bakje en leg hier keukenpapier in. Giet hier de olie op en laat rustig uitlekken. Doe de olie in een bakje of spuitflesje.
Mick Prinsen
Mick Prinsen
2025-09-20 15:51:20
Count answers : 7
0
Kruidenolie kun je in principe van alle verse kruiden maken. Doe de kruiden samen met de olie in de blender en laat mixen tot een mooie groene, gladde massa. Heb je geen blender, dan kun je ook je maatbeker en staafmixer inzetten. Vervolgens is een papieren koffiefilter je beste vriend: plaats die op een maatbeker en laat de olie daar rustig doorsijpelen. Kies daarvoor neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie. Qua hoeveelheden kun je één flinke bos kruiden gebruiken op 200 ml olie.
Melissa Jochems
Melissa Jochems
2025-09-20 15:46:09
Count answers : 5
0
Doe de kruiden en olie in de blender en pureer 20 sec. Of doe ze in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Voor een nog intensere olie kun je het proces in de blender een paar keer herhalen, waarbij je de olie tussendoor steeds koelt in de koelkast of vriezer. Door de wrijving in de blender wordt de olie verwarmd, waardoor meer smaken vrijkomen.
Elisa Elsjan of Wipper
Elisa Elsjan of Wipper
2025-09-20 15:21:55
Count answers : 8
0
Gebruik in gerechten de kruidenolie die past bij het gerecht en het seizoen. Kruidenolies kunnen het beste worden gemaakt van stevige kruiden, probeer eens marjolein, oregano, Spaanse peper, knoflook, koriander, citroen, bieslook of munt. Gebruik een heel fijn geweven stof als zeef – de resten blijven in het doek. Steriliseer je potten of flessen vooraf. In dit recept maken we kruidenolie van basilicum – een kruid wat al 5.000 jaar door de mens wordt gebruikt. Stap 1 – het maken van basilicumolie Pluk verse basilicumblaadjes en doe deze in een kom. Giet over de bladeren kokend water en laat dit twee minuten staan. De geuren en smaken komen zo vrij. Stap 2 – het maken van basilicumolie Hak de bladeren zo fijn mogelijk en voeg telkens wat olijfolie toe en roer tegelijkertijd de olie en het mengsel goed door elkaar. Stap 3 – het maken van basilicumolie Zeef de olie met een heel fijn geweven stof en giet de olie over in een schone en gesteriliseerde pot of fles.