Verse kruiden invriezen kan op twee manieren: door ze fijnsnijden of pureren en vervolgens in een ijsblokjesvorm te stoppen en in te vriezen, of door ze volledig in te vriezen door ze af te spoelen, te drogen, in porties te verdelen en in een luchtdichte verpakking te doen.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle kruiden even geschikt zijn om in te vriezen.
Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano.
Wanneer je verse kruiden fijnsnijdt of pureert en vervolgens in een ijsblokjesvorm stopt en invriest, krijg je kant-en-klare kruidenblokjes die je makkelijk aan al je maaltijden toevoegt.
Het enige wat je hoeft te doen is verse kruiden pureren of fijnsnijden, aan een ijsblokjesvorm toevoegen, er wat plantaardige olie over gieten en invriezen.
Op deze manier blijven de kruiden minimaal een half jaar houdbaar.
Wil je verse kruiden liever wat langer bewaren, dan kan je kruiden het beste volledig invriezen.
Zo blijven ze minimaal tot een jaar houdbaar.
Spoel hiervoor de kruiden goed af onder de koude kraan en laat ze volledig opdrogen.
Vervolgens verdeel je de kruiden in porties en doe je ze in een luchtdichte verpakking.
Zorg dat de kruiden elkaar onderling niet raken.
Dan plakken ze bij het vriezen namelijk aan elkaar vast en beschadigen ze wanneer je ze uit de vriezer haalt.
Als de kruiden helemaal zijn bevroren kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren en eruit halen wanneer je ze nodig hebt.
Wil je de verse kruiden uit de vriezer gaan gebruiken, laat deze dan niet eerst ontdooien maar voeg ze gelijk toe aan je gerecht.
Ingevroren kruiden hebben namelijk een stuk minder smaak dan de verse variant en je wil niet dat er nog meer smaak en geur verloren gaat.
Wanneer je de kruiden gelijk aan de pan toevoegt, behoud je de meeste smaak.
Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat de textuur niet meer hetzelfde is na invriezen.
Denk dus goed na waar je de ingevroren kruiden aan toevoegt.