:

Hoe kan je het beste verse kruiden invriezen?

Carlijn Nihoe
Carlijn Nihoe
2025-10-17 12:47:24
Count answers : 6
0
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren. De tweede optie is nat invriezen. Hak de kruiden fijn en vul een ijsblokjesvorm met water en verdeel de fijngehakte kruiden over de vakjes. Op deze manier blijven de kruiden tot 6 maanden houdbaar. Dit kan ook met (olijf)olie.
Joep Rouwenhorst
Joep Rouwenhorst
2025-10-10 00:15:03
Count answers : 7
0
Er zijn twee handige methodes voor het kruiden invriezen: de droge en de natte manier. Bij de droge manier pluk je de kruiden, was je ze goed af om eventuele vuilresten te verwijderen en laat je ze vervolgens opdrogen. Zodra de kruiden goed droog zijn, stop je ze in een luchtdicht vershoudbakje en plaats je ze in de vriezer. Op deze manier blijven je kruiden minimaal een jaar houdbaar. Bij de natte manier van kruiden invriezen hak je de geplukte kruiden eerst fijn. Vervolgens stop je ze in een ijsblokjesvorm of muffinvorm. Vul deze vorm met water en zet hem in de vriezer. Op deze manier blijven je kruiden minimaal een half jaar houdbaar. Wanneer je de bevroren kruiden gaat gebruiken, is het het lekkerst om ze niet eerst te ontdooien, maar ze bevroren rechtstreeks in de pan te gooien.

Lees ook

Hoe lang kun je zelfgemaakte kruidenolie bewaren?

Als je je kruidenolie op een koele en donkere plaats bewaart, kan je er maanden van genieten. Je kan Lees meer

Hoelang kun je zelfgemaakte kruidenboter bewaren?

Hieronder vind je het bewaaradvies voor een open en gesloten verpakking van boter, gezouten. Bewaar Lees meer

Merijn Mohamed
Merijn Mohamed
2025-09-28 15:23:27
Count answers : 6
0
Je kan kruiden invriezen op twee manieren. Ofwel spoel je ze en dep je ze daarna droog om vervolgens in aparte porties, in zakjes in de diepvries te steken. Ofwel maak je er ijsblokjes van op basis van olijfolie. Daarvoor kan je de kruiden best fijn hakken. Losse kruiden kan je tot een jaar bewaren, de ijsblokjes zes maanden.
Kyan van Boulogne
Kyan van Boulogne
2025-09-20 19:01:02
Count answers : 6
0
Bij invriezen blijven de smaak en genezende werking van de kruiden behouden. En als je ze goed afsluit in handige zakjes of bewaarbakjes, kun je kruiden in de vriezer minimaal een jaar goed houden. Om dit te laten werken tipt de chef de kruiden niet te hakken of te snijden alvorens je ze in de vriezer deponeert. Wil je de kruiden weer gebruiken? Haal ze dan uit de vriezer en stop ze, zonder te ontdooien, in je gerecht. Ontdooien kan de smaak en het uiterlijk aantasten.

Lees ook

Hoe maak ik kruidenolie?

Pluk de verse kruiden en doe in een blender. Schenk hier zonnebloemolie bij. Pureer de olie tot hij Lees meer

Hoe lang kan ik kruiden in olie laten weken?

De kruidenolie is klaar na ongeveer 3 weken. Schud het mengsel 1 keer per dag goed door. Vul de pot Lees meer

Justin van der Pol
Justin van der Pol
2025-09-20 17:46:43
Count answers : 8
0
Verse kruiden invriezen kan op twee manieren: door ze fijnsnijden of pureren en vervolgens in een ijsblokjesvorm te stoppen en in te vriezen, of door ze volledig in te vriezen door ze af te spoelen, te drogen, in porties te verdelen en in een luchtdichte verpakking te doen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle kruiden even geschikt zijn om in te vriezen. Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano. Wanneer je verse kruiden fijnsnijdt of pureert en vervolgens in een ijsblokjesvorm stopt en invriest, krijg je kant-en-klare kruidenblokjes die je makkelijk aan al je maaltijden toevoegt. Het enige wat je hoeft te doen is verse kruiden pureren of fijnsnijden, aan een ijsblokjesvorm toevoegen, er wat plantaardige olie over gieten en invriezen. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een half jaar houdbaar. Wil je verse kruiden liever wat langer bewaren, dan kan je kruiden het beste volledig invriezen. Zo blijven ze minimaal tot een jaar houdbaar. Spoel hiervoor de kruiden goed af onder de koude kraan en laat ze volledig opdrogen. Vervolgens verdeel je de kruiden in porties en doe je ze in een luchtdichte verpakking. Zorg dat de kruiden elkaar onderling niet raken. Dan plakken ze bij het vriezen namelijk aan elkaar vast en beschadigen ze wanneer je ze uit de vriezer haalt. Als de kruiden helemaal zijn bevroren kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren en eruit halen wanneer je ze nodig hebt. Wil je de verse kruiden uit de vriezer gaan gebruiken, laat deze dan niet eerst ontdooien maar voeg ze gelijk toe aan je gerecht. Ingevroren kruiden hebben namelijk een stuk minder smaak dan de verse variant en je wil niet dat er nog meer smaak en geur verloren gaat. Wanneer je de kruiden gelijk aan de pan toevoegt, behoud je de meeste smaak. Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat de textuur niet meer hetzelfde is na invriezen. Denk dus goed na waar je de ingevroren kruiden aan toevoegt.