:

Wat is een Limburgse vlaai?

Maryam Jacobs
Maryam Jacobs
2025-09-17 21:47:33
Count answers : 3
0
Een Limburgse vlaai bestaat uit gistdeeg, gemaakt met bloem, vetstof, water of melk, suiker, gist, zout en eventueel een ei. De vulling moet meegebakken zijn. Deze kan gemaakt zijn van fruit, pudding, crème, griesmeel- of rijstpap, of van ‘knubbelkes’ (kruimels gekneed van een mengeling van suiker, bloem en boter). Je vindt er met of zonder een deksel of latjes. Vroeger werd er enkel gebakken voor speciale gelegenheden. Voor de vlaaivulling gebruikte men seizoensfruit zoals bosbessen, braambessen, stekelbessen, rabarber e.d. Buiten het seizoen was er gedroogd fruit of rijstpap als vulling. Later, met de uitvinding van de weckpot en de conserven, werd de keuze groter. Maar het is pas vanaf de jaren zestig dat men vlaai is gaan garneren met vers fruit en slagroom. In de loop der tijd, wanneer er nieuwe technieken werden ontdekt en wanneer de maatschappij veranderde, evolueerden ook de bereidingswijzen voor de vlaai. De authentieke Limburgse vlaai wordt gebakken op traditionele wijze.
Mohammed Yildiz
Mohammed Yildiz
2025-09-17 21:21:35
Count answers : 1
0
Een Limburgse vlaai moet op Limburgs grondgebied gebakken zijn. Het moet een dagvers product zijn en mag niet worden ingevroren. Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem gemaakt van gistdeeg. Deze mag maximaal 1 cm dik zijn. De bodem moet dusdanig stevig zijn dat een vlaaipunt uit de hand kan worden gegeten. De diameter van een Limburgse vlaai ligt tussen de 10 en 30 centimeter. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt.

Lees ook

Wat is de traditionele vlaai?

Een Limburgse vlaai moet op Limburgs grondgebied gebakken zijn. Het moet een dagvers product zijn e Lees meer

Welke vlaai is het lekkerst?

Een echte klas­sie­ker is de rijstevlaai. Een kruis­bes­sen­vlaai en pruimenvlaai zijn wel­be­kend. Lees meer

Joy Tielemans
Joy Tielemans
2025-09-17 20:05:17
Count answers : 2
0
Een Limburgse vlaai moet in Limburg zijn gemaakt. De vlaai is tussen de 10 centimeter en 30 centimeter. De bodem is maximaal 1 centimeter dik en moet gemaakt zijn van gistdeeg. De vlaai kan als taartpunt uit de hand gegeten worden. De vlaai weegt tussen 140 gram en 1400 gram. De vlaai mag alleen worden gevuld met: fruit, rijst- of griesmeel, crème/pudding of suiker. Per 1 kilogram bloem bevat het deeg minimaal 300 gram vetstof, 350 gram vloeistof, 50 gram suiker, 30 gram gist en maximaal 20 gram zout. Een ei kan als mogelijkheid toegevoegd worden. De vlaai mag niet diepgevroren worden na het bakken, de fruitvulling wel. Voldoet de vlaai niet aan één van de bovenstaande voorwaarden, dan is het per definitie geen Limburgse vlaai.
Elize van Soest
Elize van Soest
2025-09-17 18:10:58
Count answers : 8
0
Een Limburgse vlaai is een goedgevulde, goudbruin gebakken ronde zoete taart met een rijke variatie aan vullingen en afwerkingen die steeds meegebakken worden. De taart moet tussen de 10 en 30 centimeter zijn, gemaakt van een zoet gistdeeg en de vulling kan bestaan uit fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, een suiker-ei vulling of een combinatie hiervan. Daarnaast moet ‘ie afgewerkt worden als kruimelvlaai, reep- of dekselvlaai of open gelaten worden. De deksel- en reepvlaai kan bestrooid worden met suiker voor het afbakken. Voldoet een taart hier niet aan, dan mag hij niet de titel Limburgse vlaai krijgen.

Lees ook

Wat is de meest verkochte vlaai?

abrikozenvlaai onze best verkochte vlaai abrikozenvlaai half onze best verkochte vlaai Lees meer

Wat is het verschil tussen een taart en een vlaai?

Een taart is een vorm van gebak dat vooral gebruik wordt bij feestelijkheden en onderscheid zich doo Lees meer