Een vlaai heeft gist in het deeg.
Het verschil tussen een taart en vlaai kan heel groot zijn en makkelijk uit te leggen, of vrij klein en wat lastiger te duiden, dat komt omdat men in Nederland veel vormen van gebak een taart noemt.
Een "pie" = Een taart gebaseerd op een deeglaag gevuld met vaak fruit welke in een keer gebakken wordt in de oven.
Een vlaai is, of is dus vrijwel gelijk aan, een "pie" en lijkt dus veel op een appeltaart of perentaart, terwijl het verschil met "taarten gebaseerd op cake" groot is.
Het verschil tussen die twee zit hem voornamelijk in het deeg.
Het deeg van een vlaai bevat namelijk gist en wordt wel gistdeeg genoemd, het heeft daarom ook wel wat weg van brooddeeg.
Het deeg van een appeltaart heeft dit gist niet en is vaak daarom wat kruimiger en niet zo luchtig.
Anderzijds is een (appel)vlaai in de regel een stuk lager dan een (appel)taart.
Op het moment dat je dus een appelvlaai probeert te bakken en je het gist vergeet en daarna ook nog eens een 8 cm hoog baksel creëert, kun je er donder op zeggen dat een Limburger het niet als vlaai zal accepteren.
Het wordt dan gezien als een "gewone" appeltaart.