Rode linzen zijn gezond, voedzaam én snel klaar te maken.
Linzen zijn peulvruchten en dat zijn zaadjes uit planten van de familie van vlinderbloemen.
Met hun goede voedingswaarden zijn gedroogde linzen een perfecte aanvulling op je voorraadkast.
Rode linzen zijn kleiner dan gewone linzen.
Ze zijn ontveld en gespleten en daardoor zijn ze makkelijker te verteren dan hele linzen.
Nog een voordeel van gedroogde peulvruchten en dus ook rode linzen, is dat ze onbewerkt zijn.
Aan peulvruchten in blik of glas is vaak zout toegevoegd en zo krijg je ongemerkt al een deel van je zoutbehoefte binnen.
Rode linzen bevatten: veel plantaardige eiwitten (21 g per 100 g) maar liefst 15,8 g vezels complexe koolhydraten, goed voor je bloedsuikerspiegel ijzer, magnesium, zink en B-vitamines
Ze bevatten weinig vet (1,5 g), nauwelijks suikers (1,2 g), en géén cholesterol.
Dat maakt rode linzen gezond én geschikt voor mensen die letten op hun hart en bloedvaten.
Wist je dat 75 gram linzen al voldoende is om 100 gram vlees te vervangen?
Dat maakt rode linzen een uitstekende vleesvervanger in een vegetarisch of veganistisch dieet.
Toch wordt vaak gevraagd: welke linzen zijn het gezondst?
Qua voedingswaarden zijn alle linzensoorten een goede optie om regelmatig te eten.
Linzen bevatten koolhydraten, maar voornamelijk in de vorm van complexe koolhydraten.
Deze worden langzaam opgenomen in je lichaam, wat zorgt voor: een langdurig verzadigd gevoel een stabiele bloedsuikerspiegel minder kans op energiedips
Daarom passen rode linzen perfect in een gebalanceerd dieet, ook als je op je koolhydraatinname let.
Rode linzen combineren Vanwege hun neutrale, nootachtige smaak combineren rode linzen uitstekend met: specerijen uit het Midden-Oosten (komijn, kurkuma, koriander) kokosmelk en gember voor een snelle curry tomaten, knoflook en ui voor een linzensoep of linzendal
Gebruik rode linzen als basis in: curry’s stoofschotels vegetarische burgers salades spreads of dips
Ook met andere soorten peulvruchten kun je alle kanten op en ze passen in een gezond eetpatroon.