Je kunt kimchi ‘los’ eten, maar ook op ontelbare manieren verwerken in rijstgerechten, stoofpotten en soepen.
Maak eens je eigen variant voordat je op de automatische piloot elke week zakken en potten inslaat bij de Toko.
Je zult even moeten oefenen voordat je een hoop kimchi hebt die naar jouw smaak is, maar niets is leuker dan na weken waten je eigen gerecht met huisgemaakte kimchi te bereiden.
Snijd de kolen in vieren en verwijder de harde kern.
Snijd de parten dan in hapklare stukjes.
Was de kool in koud water en laat uitlekken.
Besprenkel de koolbladeren met zout en masseer het even in.
Voeg water toe totdat de bladeren onder staan en laat 2 uur staan, maar hussel elk half uur om.
Spoel de kool daarna goed af met water.
De bladeren moet licht zout smaken, dus het is handig als je even proeft.
Indien de bladeren zeer zout zijn dien je de kool nog eens goed te spoelen.
Laat de kool daarna uitlekken en begin aan de kimchipasta.
Meng de rijstbloem met het water en breng al roerend aan de kook.
Voeg de suiker toe en kook nog een minuut door.
Laat afkoelen.
Let op dat je nog af en toe roert om vellen te voorkomen.
Mix de ui, knoflook, gember en vissaus tot een pasta in de keukenmachine.
Voeg de afgekoelde rijstbloempap toe en roer de rode pepervlokken er doorheen.
Roer goed en voeg de julienne gesneden wortel, bosui, daikon en prei toe.
Voeg de pasta beetje bij beetje toe aan de kool en masseer goed in.
De pasta moet de koolbladeren goed bedekken.
Vul de inmaakpotten met de kimchi.
Zorg ervoor dat je de groenten goed aandrukt en dat er een centimeter onder de rand van de pot vrij blijft.
De bovenkant moet goed met de pasta bedekt zijn zodat je productlanger houdbaar blijft.
Sluit de potten.
Laat de potten een of twee dagen op kamertemperatuur staan.
Open na een dag en druk de groenten goed aan.
Sluit de pot weer goed af en bewaar daarna in de koelkast of buiten in de tuin.
Hoewel deze makkelijke kimchi makkelijk te maken is, is het wellicht een lastigere taak om jezelf te dwingen een paar weken ervan af te blijven: je kimchi smaakt na twee/drie weken het beste.