:

Wat is de oorsprong van Gentse waterzooi?

Lex van den Nuwenhijsen
Lex van den Nuwenhijsen
2025-09-24 14:38:01
Count answers : 8
0
Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat in de standaardversie de vis is vervangen door kip.
Mila van den Brink
Mila van den Brink
2025-09-21 21:27:42
Count answers : 5
0
De oorsprong van waterzooi moeten we zoeken aan de Gentse Braempoort. Daar krioelde het in de dertiende, veertiende eeuw van de vis, omdat er een aantal graanmolens stonden. Het graan en meel dat in de rivier terechtkwam, trok vissen allerhande aan. Met baars, snoek, barbeel of paling maakte het volk de eerste versies van wat we vandaag als waterzooi kennen.

Lees ook

Waar eet je de beste Gentse waterzooi?

Geen goesting om zelf te koken? De hieronder vermelde restaurants serveren uitstekende waterzooi. Lees meer

Wat zit er in Gentse waterzooi?

Smelt boter in een grote pot, laat schuimen en roer er de bloem door, laat even meebakken. Blus met Lees meer

Joy Kiliç
Joy Kiliç
2025-09-10 01:43:48
Count answers : 6
0
Waterzooi is een typisch Belgisch recept dat zijn oorsprong vindt in Gent. Het is een middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis. In de middeleeuwen was er veel zoetwatervis in de beken, rivieren en grachten in en rond Gent. Door watervervuiling en door het verdwijnen van watermolens in en rond Gent verdween ook de vis. Vis werd duurder en al snel schakelde men over naar Waterzooi met kip. Kippenboeren waren er ook genoeg rond Gent.
Lara Kleybrink
Lara Kleybrink
2025-09-10 00:55:44
Count answers : 4
0
De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. In Gent was er een watermolen en een watermolenbrug. In de vaart tussen die twee was het gemakkelijk om zoetwatervis te vangen. Met de stukken vis (zode, zieden = ‘kooksel van vis’) werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. Kwabaal was een populaire vissoort in het stoofpotje. Het werd het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren is in Gent.

Lees ook

Kan ik waterzooi op voorhand maken?

Deze waterzooi is er zo eentje, het is perfect op voorhand te bereiden en dient enkel nog even opgew Lees meer

Wat is waterzooi?

Gentse Waterzooi is een heerlijke Vlaamse klassieker. Een rijke bouillon met fijngesneden groentjes Lees meer

Kian van de Velde
Kian van de Velde
2025-09-10 00:21:52
Count answers : 7
0
Waterzooi is een van oorsprong Vlaams gerecht. Oorspronkelijk werd waterzooi gemaakt door vissers in de kustgebieden van België. Waarschijnlijk de meeste bekende variant wordt gemaakt met kip. Deze variant komt uit de omgeving van Gent, waar veel kippenboerderijen te vinden zijn. Waterzooi met kip is daarom beter bekend als Gentse waterzooi.
Nynke Ramos
Nynke Ramos
2025-09-09 22:34:18
Count answers : 9
0
De oorsprong van Gentse waterzooi gaat terug naar de dertiende eeuw. Rond de Gentse binnenstad vinden we een opeenvolging van stadspoorten die het centrum moeten beschermen tegen indringers én die vooral de tolrechten van de stad moeten garanderen. Eén van deze poorten is de Braempoort, genoemd naar de familie Braem die in de onmiddellijke omgeving woonde. Tot in de negentiende eeuw toch… Want dan kwam de industrialisering op gang en werd Gent het Manchester van het vasteland: met tal van katoenweverijen en textieldrukkerijen. Deze industrie vervuilde de rivieren waardoor de vissen wegbleven. Men vond het alternatief bij de kip. Kippenboeren waren er voldoende in Gent, waardoor het overschakelen naar kip als voornaamste ingrediënt de waterzooi een pak goedkoper maakte.

Lees ook

Wat drink je bij waterzooi?

Aromatische witte wijnen, eventueel met een beetje houtrijping, sluiten daar prachtig op aan. Die w Lees meer

Kun je waterzooi invriezen?

Kan je puree invriezen? Oeps, te veel puree gemaakt? Geen probleem: je kan aardappelpuree heel gemak Lees meer