Komkommers, tomaatjes, cressen, sla, ga je gang.
Gegrilde groenten, zoals courgette en aubergine, maar ook gegrilde paprika’s.
Zelfgemaakte pesto, van bijvoorbeeld spinazie en basilicum.
Zelfgemaakte tapenade, van bijvoorbeeld tomaten, olijven, of van sperzieboontjes en broccoli.
Een pittige avocadospread, met nog wat frisse kiemen.
Guacamole, zelf maken natuurlijk, ik werk nog een recept uit, maar gebruik als basis avocado, limoen, olie, koriander en rode peper en je bent een heel eind.
Hummus, met geroosterde paprika, of met pompoen, of met avocado…
Vers fruit, een geprakte banaan, een appel in schijfjes met wat kaneel, of wat dacht je van peer, walnoten en wat kaas.
Een dikke lik (room) boter, en nee, ik heb het niet over margarine….
Zelfgemaakte kruidenboter.
Kaas is meestal suikervrij, lees het etiket.
Vis, gerookte zalm, gerookte makreel, haring….
Deze vissoorten bevatten meestal geen suiker, maar lees altijd de verpakking.
Eieren, natuurlijk, waar zouden we zijn zonder eieren….
Zuivelspread, je weet wel, die spread waar je van op een wolkje gaat zitten, maar vaak is de versie van het huismerk van jouw supermarkt ook suikervrij.
Of maak zelf je eigen roomkaas met kruiden klaar.
Smeerbare salades…
Die maak je natuurlijk zelf, wat dacht je van eiersalade, tonijnsalade, makreelsalade….
Pindakaas, lees hier zeker ook het etiket, er bestaan hele pure versies (pinda’s en that’s it), en varianten met heel veel toegevoegde suikers.
Notenpasta, van bijvoorbeeld amandelen of cashews, maar ook tahin (sesampasta) kun je op brood smeren.
Gedroogde ham bevat meestal geen suiker, maar het blijft ook daar belangrijk dat je het etiket goed leest…