FODMAP is de afkorting voor fermentable by colonic bacteria Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.
Complexe suikers, de voornaamste energiebron voor ons lichaam, komen in heel wat gewassen voor, zoals fruit, groenten, peulvruchten en granen.
GroentenLook, artisjok, kolen, spruitjes, bloemkool, ui, selder, peterselie...
FruitAppels, peren, pruimen, perziken, abrikozen (vers of droog), kersen...
GranenWitte bloem, roggemeel, griesmeel, bulgur...
Peulvruchten Linzen, rode of witte bonen, doperwten en kikkererwten
Oliehoudende zadenPistachenoten, cashewnoten MelkproductenDe lactose in melk wordt door een bijzonder enzym verteerd, namelijk lactase.
Bij een tekort van dit enzym wordt de melk een bron van intolerantie.
Het gaat om nagenoeg alle melkproducten: kaas, yoghurt, melk, room...
Bewerkte productenBrood, confituur, smeerpasta’s, koekjes, snoep, gebak, kauwgom, frisdranken, alle producten met additieven,...