:

Waar zit veel FODMAP in?

Esmee Güler
Esmee Güler
2025-11-04 20:58:05
Count answers : 8
0
Producten die veel FODMAPs bevatten FODMAPs zijn koolhydraten die van nature voorkomen in veel verschillende producten zoals tarwe, rogge, peulvruchten, sommige fruit en groentes, melk, yoghurt, honing en suikervrije pepermunt. Tarwe en tarwe-bevattende voedingsmiddelen bevatten fructanen, een bekende FODMAP.
Hendrik Vandenbergh
Hendrik Vandenbergh
2025-10-27 09:07:18
Count answers : 5
0
FODMAP's zitten van nature in voedingsmiddelen. Oligosachariden, zoals fructanen en galactanen, geven de meeste klachten. Fructanen zitten vooral in tarweproducten, zoals brood, ontbijtgranen en pasta, en enkele groenten, zoals uien. Galactanen zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Alleen de disacharide lactose kan zich als een FODMAP in voedsel gedragen. Fructose ofwel vruchtensuiker kan darmklachten veroorzaken. Bepaalde fruitsoorten, zoals gedroogd fruit, mango’s, appels en druiven, en honing hebben een hoog fructosegehalte. Polyolen zijn koolhydraten die door veel mensen slecht worden opgenomen in het bloed. Ze komen van nature voor in sommige groenten en fruitsoorten, vooral in steenvruchten.

Lees ook

Wat mag je niet eten bij FODMAP?

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en ijs. Tarweproducten zoals brood en crackers. Bonen en linzen. Lees meer

Wat is een low FODMAP-dieet?

Een low FODMAP-dieet is een dieet dat diëtisten bij het prikkelbare darm syndroom gebruiken. Het i Lees meer

Casper van der Velde
Casper van der Velde
2025-10-27 04:37:47
Count answers : 4
0
FODMAP is de afkorting voor fermentable by colonic bacteria Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Complexe suikers, de voornaamste energiebron voor ons lichaam, komen in heel wat gewassen voor, zoals fruit, groenten, peulvruchten en granen. GroentenLook, artisjok, kolen, spruitjes, bloemkool, ui, selder, peterselie... FruitAppels, peren, pruimen, perziken, abrikozen (vers of droog), kersen... GranenWitte bloem, roggemeel, griesmeel, bulgur... Peulvruchten Linzen, rode of witte bonen, doperwten en kikkererwten Oliehoudende zadenPistachenoten, cashewnoten MelkproductenDe lactose in melk wordt door een bijzonder enzym verteerd, namelijk lactase. Bij een tekort van dit enzym wordt de melk een bron van intolerantie. Het gaat om nagenoeg alle melkproducten: kaas, yoghurt, melk, room... Bewerkte productenBrood, confituur, smeerpasta’s, koekjes, snoep, gebak, kauwgom, frisdranken, alle producten met additieven,...