Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen, die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.
Havermout is een goede bron van magnesium en rijk aan complexe koolhydraten en vezels, wat een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, wat het risico op diabetes verlaagt.
Havermout en andere volle granen bevatten lignanen, krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen, ontstekingsremmend werken en zo helpen bij het voorkomen van kanker.
Havermout bevat bèta-glucanen die de respons van het immuunsysteem op virussen en bacteriële infecties verbeteren.
Havermout levert meer eiwitten dan andere granen en bevat ongeveer 15 gram eiwitten per 100 gram.
Havermout is erg verzadigend en houdt langer vol en de koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen door het lichaam.
Haver is van nature glutenvrij en daarmee een uitstekende optie voor mensen die minder gluten willen eten of daar gevoelig voor zijn.
Havermout is rijk vezels, eiwitten en gezonde vetten en bevat veel B-vitamines en mineralen als mangaan, magnesium, fosfor en ijzer.