:

Wat is er niet goed aan havermout?

Puck Malik
Puck Malik
2025-09-18 20:11:39
Count answers : 5
0
Een havermoutreep of koekje als tussendoortje is minder gezond. Ze bevatten vaak veel suiker en verzadigd vet, en dus calorieën, en vaak weinig nuttige voedingsstoffen. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt. Eet je altijd havermout in plaats van brood, dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Haver bevat van nature geen gluten, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Vooral wanneer haver is verwerkt tot bijvoorbeeld meel of vlokken. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, behalve wanneer het officiële ‘Crossed grain’-keurmerk op de verpakking staat.
Liza Özcan
Liza Özcan
2025-09-18 18:15:50
Count answers : 8
0
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Met onbewerkte havermout heb je er geen last van, maar als je veel van de bewerkte varianten eet, kun je onbewust grote hoeveelheden suiker binnenharken. Te veel vezels in havermout kan risico op verstoppingen, gasvorming, uitdroging, spijsverteringsproblemen en terugvloeiend maagzuur veroorzaken.

Lees ook

Wat is de gezondste manier om havermout te eten?

Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt Lees meer

Wat zijn gezonde toppings voor havermout?

Havermout met chocolade, aardbei & pistache voeg een eetlepel cacao toe aan je havermout en top Lees meer