:

Hoe lang mag je maximaal marineren?

Jan de Boer
Jan de Boer
2025-09-17 03:57:24
Count answers : 5
0
Niet langer dan een dag. Als je een heel geconcentreerde, weinig aangelengde marinade gebruikt, is een kwartier tot een half uur soms zelfs genoeg. Bij een minder geconcentreerde marinade is het goed om uit te gaan van minstens een uur. Marinades die hoog in de zuren zitten, of pekelbadjes met ruim zout wil je niet langer dan 8 uur hebben staan als je bijvoorbeeld kipfilet gaat bakken. Na die tijd bestaat de kans (wel afhankelijk van de zuren in de marinade of pekel) dat de kip begint te garen door de aciditeit.
Merijn van de Pol
Merijn van de Pol
2025-09-17 02:48:55
Count answers : 13
0
Voor kipfilets, drumsticks en dijen is een marineertijd van 30 minuten tot 2 uur meestal voldoende om de smaken door te laten dringen. Voor hele kippen of grotere stukken kun je een marineertijd van maximaal 8 uur aanhouden. Rundvlees, zoals biefstuk, kan een langere marineertijd verdragen. Afhankelijk van de dikte en het type rundvlees, kun je het vlees 2 tot 24 uur marineren. Voor malsere stukken, zoals een ribeye of entrecote, is 2 tot 4 uur vaak voldoende. Taaiere stukken vlees, zoals een flank steak of brisket, profiteren van een langere marineertijd van 6 tot 24 uur om de smaken goed op te nemen en malser te worden. Varkensvlees, zoals varkenskoteletten of varkenshaas, kan 2 tot 6 uur gemarineerd worden. Grotere stukken, zoals een varkensschouder, kunnen baat hebben bij een marineertijd van 12 tot 24 uur. Houdt zure marinades korter – maximaal 2 uur voor de meeste vleessoorten. Seafood hebben een veel kortere marineertijd nodig vanwege hun delicate structuur. Een marinade van 15 tot 30 minuten is meestal voldoende.

Lees ook

Welke kruiden zijn het beste om te marineren?

1 deel olie 1 deel zuur 1 of 2 delen smaakmakers Ajuin, look, verse of gedroogde kruiden geven je Lees meer

Wat heb je nodig voor marinade?

library.no_preview_available Lees meer

Elin van der Stael de Jonge
Elin van der Stael de Jonge
2025-09-17 01:10:34
Count answers : 6
0
Voor kleine stukjes kan je 4 uur als max aanhouden en voor groot vlees 6 uur. Het leuke, en lekkere, aan marineren is dat je eindeloos kan combineren en proberen. Minimaal 2 uur in de koelkast voor kleine stukjes/blokjes en dunne lapjes Minimaal 4 uur in de koelkast voor groot vlees zoals beenham