:

Waarom zijn tomaten gezond?

Roan Koret
Roan Koret
2025-10-15 21:48:54
Count answers : 4
0
Tomaten bevatten namelijk heel weinig calorieën. Tomaten zitten barstensvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Lycopeen is een antioxidant die vooral in tomaten voorkomt. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijk invloeden van bijvoorbeeld vervuiling en zonlicht. Lycopeen staat vooral bekend als een stofje dat beschermt tegen prostaatkanker. Donkerrode en paarse tomaten bevatten overigens meer lycopeen dan gele en groene. Met een tomaat voeg je dus veel goeds toe aan je voeding en aan je gezondheid. Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt.
Lana Claassen
Lana Claassen
2025-10-11 23:27:46
Count answers : 11
0
Een tomaat heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor het in stand houden van onze weerstand, de opname van ijzer en ook voor de vorming van bindweefsel. Tomaat bevat kalium, wat belangrijk is voor het functioneren van zenuwen en spieren maar ook voor het ondersteunen van een gezonde bloeddruk. Tomaat bevat magnesium, het mineraal waarvan we weten dat het belangrijk is voor sterke botten. Lycopeen is de stof waaraan deze groente zijn rode kleur dankt. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze stof o.a. genen in prostaatkankercellen kan veranderen, wat het ontstaan van prostaatkanker kan vertragen. Het bevat bètacaroteen, deze stof zet zich in het lichaam om naar vitamine A en draagt bij aan het vertragen van cognitieve achteruitgang, het gezond houden van je longen, verkleint het risico op hart- en vaatziektes. Tomaat is een bron van vezels én vocht. Die twee samen zorgen ervoor dat ontlasting soepel blijft én volume bevat.

Lees ook

Hoe lang moet ik groenten garen in de oven?

Rooster de groenten in ongeveer 20 minuten gaar. Lees meer

Welke groenten kan ik in de oven roosteren?

Bijna alle soorten groente zijn te roosteren, dus u kunt heerlijk afwisselen met verschillende smake Lees meer

Thomas van Mook
Thomas van Mook
2025-10-04 13:04:26
Count answers : 6
0
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, de stof die ze hun rode kleur geeft. Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Vers bereide tomatensaus of -soep zijn dus gezonder dan rauwe tomaten. Maar ook tomaten uit blik of zelfs tomatenpuree zorgen al voor een gezonde dosis lycopeen.
Luke Zhou
Luke Zhou
2025-09-26 01:52:47
Count answers : 8
0
Tomaten bevatten van nature verschillende voedingsstoffen. Ze bevatten vezels, vitamine C, vitamine B11 en kalium. De vitamine helpt je lichaam om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vitamine C draagt bij aan de bescherming van je cellen tegen oxidatieve schade. Kalium ondersteunt een normale spierfunctie en draagt bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk. Vitamine A draagt bij aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen en ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem.

Lees ook

Zijn groenten uit de oven gezond?

Roosteren in de oven is een droge kookmethode, wat betekent dat er minder voedingsstoffen verloren g Lees meer

Welke kruiden op ovengroenten?

Verse of gedroogde kruiden en specerijen. Lees meer

Lisanne de Lange
Lisanne de Lange
2025-09-15 22:20:13
Count answers : 11
0
Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium. Een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van zenuwen, goed is voor de spieren en normale bloeddruk ondersteunt. Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid. Lycopeen is met name belangrijk voor een goede prostaatgezondheid. Lycopeen verandert de genen in prostaatkankercellen die te maken hebben met groei en overleving. Hierdoor kan het op z’n minst het ontstaan van prostaatkanker bij risicopatiënten vertragen en het ziekteproces bij bestaande prostaatkanker remmen.