:

Waarom zijn blauwe bessen gezond?

Luna Beekman
Luna Beekman
2025-10-06 04:56:24
Count answers : 10
0
Blauwe bessen zijn rijk aan vitamines, namelijk vitamine A, vitamine C, vitamine B,B1, B2, B6, vitamine E en K. Je vindt ook verschillende belangrijke mineralen in de vrucht zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. De bosbes dankt een groot deel van zijn gezondheidsbevorderende werking aan een plantaardige verbinding van het type flavonoïde, namelijk anthocyanine. Anthocyanine is verantwoordelijk voor de karakteristieke blauwe kleur van de bosbes en het is een krachtige antioxidant. En er zitten nog veel meer antioxidanten in blauwe bessen: quercetine, kaempferol, myricetine en chlorogeenzuur. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten. Zorgt voor gezonde botten. Bosbessen bevatten ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Inname van deze mineralen en vitaminen draagt bij aan de opbouw en het behoud van de botstructuur en -sterkte. IJzer en zink spelen een cruciale rol in het behoud van de sterkte en elasticiteit van botten en gewrichten. Voldoende inname van vitamine K verbetert ten slotte de calciumabsorptie en kan calciumverlies verminderen. Houdt de huid gezond. Eén kopje bosbessen levert 24 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een een essentiële voedingsstof en helpt huidbeschadiging door de zon, vervuiling en rook te voorkomen. Vitamine C kan ook het vermogen van collageen verbeteren om rimpels glad te strijken en de huidtextuur te verbeteren. Verlaagt de bloeddruk. Bosbessen bevatten kalium, calcium en magnesium. Voldoende inname van deze mineralen via de voeding zou de bloeddruk helpen verlagen. Vermindert het risico op diabetes. Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van drie porties blauwe bessen per week, het risico op diabetes type 2 met zeven procent vermindert. Met 3,6 gram vezels per kopje blauwe bessen zijn de vruchten een goede bron van vezels. Beschermt tegen hartaandoeningen. De vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in bosbessen ondersteunen de gezondheid van het hart. Vitamine B6 en foliumzuur voorkomen de opbouw van een stof die bekend staat als homocysteïne. Overmatige opbouw van homocysteïne in het lichaam kan de bloedvaten beschadigen en tot hartproblemen leiden. Helpt mogelijk kanker te voorkomen. Vitamine C, vitamine A en de verschillende fytonutriënten in bosbessen fungeren als krachtige antioxidanten die cellen kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen die gelinkt zijn aan ziekten. Sommige studies suggereren dat antioxidanten de groei van tumoren kunnen remmen, ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en slokdarm-, long-, mond-, keelholte-, endometrium-, alvleesklier-, prostaat- en darmkanker helpen voorkomen of vertragen. Bosbessen bevatten ook foliumzuur, dat een rol speelt bij de synthese en reparatie van DNA. Dit kan de vorming van kankercellen als gevolg van mutaties in het DNA voorkomen. Maar om het kankerremmende effect van bosbessen aan te tonen, is er nog meer onderzoek nodig.
Nora Rademaker
Nora Rademaker
2025-09-30 23:25:50
Count answers : 7
0
Blauwe bessen behoren tot de bessen met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. Blauwe bessen bevatten antioxidanten, het blijkt dat ze zelfs de hoogste antioxidantwerking hebben van de soorten groenten en fruit die veel gegeten worden. Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, kunnen ze helpen om bescherming te bieden tegen DNA-schade, doordat ze een deel van de vrije radicalen, die de schade aan ons DNA veroorzaken, neutraliseren. De blauwe bessen zijn rijk aan de bloeddrukverlagende stoffen kalium, calcium en magnesium. Door het eten van blauwe bessen krijg je anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Als je genoeg van deze kleurstoffen binnenkrijgt kan dit de kans op een hartaanval verkleinen. Blauwe bessen zijn nauw verwant aan cranberry’s en bevatten net zoals de cranberry’s stoffen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën zich hechten aan de urineweg wand.

Lees ook

Hoe lang moet ik groenten garen in de oven?

Rooster de groenten in ongeveer 20 minuten gaar. Lees meer

Welke groenten kan ik in de oven roosteren?

Bijna alle soorten groente zijn te roosteren, dus u kunt heerlijk afwisselen met verschillende smake Lees meer

Madelief Narain
Madelief Narain
2025-09-26 22:25:58
Count answers : 3
0
De blauwe bes behoort tot de gezondste soort fruit ter wereld, maar waarom eigenlijk. De belangrijkste reden is dat ze wel tien keer meer antioxidanten bevatten dan andere soorten groenten en fruit. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Zo bevatten sommige vitamines, zoals in de blauwe bessen aanwezige vitamine C, een antioxidante eigenschap. Uit wetenschappelijk onderzoek worden de volgende voordelen van anthocyanen en polyfenolen naar voren gebracht. Anthocyanen geven blauwe bessen hun kenmerkende kleur en spelen samen met polyfenolen, een belangrijke rol in de gezondheidsvoordelen. Anthocyanen werken ontstekingsremmend en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Ze hebben een positieve werking bij het bestrijden van obesitas en verlichten de symptomen van Alzheimer en verkleinen het risico op alle neurodegeneratieve ziektes. Bevorderen ooggezondheid en bestrijden oogziekten en beschermen mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker. Ook hebben ze kanker remmende eigenschappen. Polyfenol heeft anit-tumor eigenschappen en heeft een positief effect op de darmflora.
Jules Narain
Jules Narain
2025-09-14 15:39:26
Count answers : 7
0
Blauwe bessen kunnen het geheugen verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in blauwe bessen de hersengebieden die essentieel zijn voor de intelligentie kunnen verbeteren. Ze zorgen mogelijk voor een betere communicatie tussen de neuronen. Blauwe bessen verminderen DNA-schade. Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen kunnen neutraliseren. Blauwe bessen kunnen helpen bij diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat de anthocyanen die in blauwe bessen zitten positieve effecten kunnen hebben op insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme. Blauwe bessen kunnen hartziekten voorkomen. Blauwe bessen zijn goed voor je huid. Onderzoek heeft aangetoond dat blauwe bessen –en met name vitamine C – de functie van collageen kan verbeteren. Blauwe bessen helpen tegen ontstekingen. Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen een ontstekingsremmend effect in het lichaam hebben.

Lees ook

Zijn groenten uit de oven gezond?

Roosteren in de oven is een droge kookmethode, wat betekent dat er minder voedingsstoffen verloren g Lees meer

Welke kruiden op ovengroenten?

Verse of gedroogde kruiden en specerijen. Lees meer