:

Hoe kies je gezonde oliën?

Joep Rouwenhorst
Joep Rouwenhorst
2025-09-14 16:43:15
Count answers : 5
0
De vuistregel voor mensen met weinig tijd is ’kies vloeibaar’. Heeft de consument meer tijd? Dan adviseren we het etiket te checken en te letten op producten met een lage hoeveelheid verzadigd vet en zout. Voor de consument die met een smartphone winkelt, biedt de Kies Ik Gezond-app van het Voedingscentrum extra gemak want die zie je of een product in de Schijf van Vijf valt.
Angelina Tamsma
Angelina Tamsma
2025-09-14 16:41:50
Count answers : 7
0
We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Sojaboonolie bevat een tikje minder enkelvoudige onverzadigde vetten dan olijfolie, maar meer omega 3-vetzuren en is dus ook een goede keuze. Zijn absolute favoriet is avocado-olie. Deze olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten, heeft een gunstig effect op je cholesterolwaarden én bevordert de opname van voedingsstoffen. Op plaats 2 zet hij koolzaadolie, omdat het weinig verzadigde vetten bevat én het heeft een hoger rookpunt dan olijfolie.

Lees ook

Hoe lang moet ik groenten garen in de oven?

Rooster de groenten in ongeveer 20 minuten gaar. Lees meer

Welke groenten kan ik in de oven roosteren?

Bijna alle soorten groente zijn te roosteren, dus u kunt heerlijk afwisselen met verschillende smake Lees meer

Frederique Kok
Frederique Kok
2025-09-14 16:35:49
Count answers : 1
0
Kies voor zachte of vloeibare oliën en vetten. Smeer je brood met zachte margarine of halvarine. Gebruik vloeibare margarine en bak- en braadvet om te bakken. Kies plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Vervang harde vetten, zoals roomboter en harde margarine, door zachte vetten.
Janna Geerling
Janna Geerling
2025-09-14 16:01:01
Count answers : 3
0
Kies je echter voor een hoogwaardige olie zoals een gefilterde extra vierge olijfolie in een donkere glazen fles, dan kun je deze zowel koud als warm gebruiken zonder dat er ongezonde stoffen vrijkomen. Olieën met enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals olijf- en avocado-olie, zijn geschikt voor koude bereidingen of bakken op laag vuur. Laat margarine staan als smeermiddel – roomboter en olijfolie zijn gezondere alternatieven. Vermijd sterk geraffineerde bakproducten met onnodige toevoegingen Wissel af tussen verschillende vetten voor een goede balans aan vetzuren Gebruik minder omega 6-rijke oliën zoals zonnebloemolie, en kies vaker voor omega 3 Mijd margarine en eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding Door bewust om te gaan met oliën en vetten, kies je niet alleen voor smaak, maar ook voor gezondheid. Kies daarom voor een pure, extra vierge variant in een donkere glazen fles, en bewaar deze op een koele, donkere plek.

Lees ook

Zijn groenten uit de oven gezond?

Roosteren in de oven is een droge kookmethode, wat betekent dat er minder voedingsstoffen verloren g Lees meer

Welke kruiden op ovengroenten?

Verse of gedroogde kruiden en specerijen. Lees meer

Lise Jacobs
Lise Jacobs
2025-09-14 13:49:57
Count answers : 3
0
Het beste voor uw gezondheid is variëren in soorten gezonde olie. Het vet in olie is namelijk opgebouwd uit verschillende bouwstenen, die noemt men vetzuren. De ene olie is daarom niet per definitie gezonder dan de andere, al zijn er wat uitzonderingen. Om er een paar te noemen: olijfolie, kokosolie, arachideolie, zonnebloemolie en walnotenolie. Behalve deze pure soorten vindt u in de supermarkt ook gemengde soorten, zoals slaolie. En in veel producten zit palmolie verwerkt. Elke olie heeft weer een iets andere smaak en samenstelling.