Bijna alle soorten zijn heerlijk in Italiaanse gerechten, zoals lasagne, kip Parmezaan, een salade Caprese of een heerlijke minestronesoep.
Wil je het toch toevoegen aan een saus of een soep? Voeg de blaadjes dan pas op het allerlaatste moment toe, want als je het te lang verwarmt, gaat de smaak verloren.
Pluk de blaadjes van het plantje.
Was ze voorzichtig met koud water.
Gebruik je ze om te garneren? Laat de blaadjes dan heel.
Verwerk je het in een saus? Snijd het dan fijn met een scherp mes en gooi de steeltjes weg.
Citroen basilicum is perfect om te gebruiken in (fruit)salades en gerechten met kip.
Thaise basilicum wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en dan vooral in de Thaise keuken.
Mammoth basilicum is perfect om royaal in salades te verwerken of als garnering op stoere en robuuste gerechten.
Griekse basilicum is heerlijk in salades en bij vlees, tomaat en kaas.
Paarse- en rode basilicum is heerlijk in combinatie met tomaat, knoflook en bijvoorbeeld aubergine.
Groene basilicum is heerlijk in combinatie met tomaat, knoflook en bijvoorbeeld aubergine.