:

Hoe kan ik basilicum in de keuken verwerken?

Tygo Jonker
Tygo Jonker
2025-10-05 10:47:38
Count answers : 9
0
Je kunt basilicum gebruiken om pesto te maken. Basilicum kan worden geoogst door steeds een paar blaadjes per plant van de steel af te plukken.
Arthur Uysal
Arthur Uysal
2025-09-29 16:17:22
Count answers : 8
0
Basilicum is namelijk een tomatenkruid die het lekkerst is om te combineren met een Italiaanse pasta of een frisse salade met buffelmozzarella en tomaat. Basilicum kan je daarnaast uitstekend gebruiken als basis van je zelfgemaakte pesto of als garnering over je lasagne. Maar ook in combinatie met aardbeien is basilicum erg lekker. Probeer eens gemarineerde aardbeien met limoen als nagerecht of een schuimomelet met rood fruit als ontbijt. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Uit de vriezer zijn ze direct te gebruiken in bijvoorbeeld je soep of door een salade.

Lees ook

Welke kruiden zijn lekker bij courgette?

Gedroogde peterselie: Geeft een frisse, groene smaak die de courgette mooi aanvult. Rozemarijn: De Lees meer

Wat gaat goed met basilicum?

Basilicum doet het altijd goed Basilicum werkt in zoete recepten Basilicum komt bij mij ook vaak v Lees meer

Sjoerd Kruns
Sjoerd Kruns
2025-09-25 01:27:52
Count answers : 4
0
Basilicum doet het altijd goed in een frisse salade, een ovenschotel, een borrelhapje of een zelfgemaakte pesto. Basilicum komt bij mij ook vaak voorbij als ik borrelhapjes maak, vooral in combinatie met tomaat en mozzarella. Basilicum doet het ook heel goed in warme gerechten, ik gebruik het vaak in ovenschotels met tomaat en kaas, maar ook op plaatpizza's of borrelbroden doet deze combinatie het goed. Basilicum maakt een simpele salade van tomaat, komkommer en feta ineens net wat specialer. Mix wat basilicumblaadjes met olijfolie, citroensap en een theelepeltje mosterd en je hebt een heerlijke, frisse basilicum dressing die je over álles wilt gieten.
Merle Bos
Merle Bos
2025-09-14 05:44:30
Count answers : 9
0
Bijna alle soorten zijn heerlijk in Italiaanse gerechten, zoals lasagne, kip Parmezaan, een salade Caprese of een heerlijke minestronesoep. Wil je het toch toevoegen aan een saus of een soep? Voeg de blaadjes dan pas op het allerlaatste moment toe, want als je het te lang verwarmt, gaat de smaak verloren. Pluk de blaadjes van het plantje. Was ze voorzichtig met koud water. Gebruik je ze om te garneren? Laat de blaadjes dan heel. Verwerk je het in een saus? Snijd het dan fijn met een scherp mes en gooi de steeltjes weg. Citroen basilicum is perfect om te gebruiken in (fruit)salades en gerechten met kip. Thaise basilicum wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en dan vooral in de Thaise keuken. Mammoth basilicum is perfect om royaal in salades te verwerken of als garnering op stoere en robuuste gerechten. Griekse basilicum is heerlijk in salades en bij vlees, tomaat en kaas. Paarse- en rode basilicum is heerlijk in combinatie met tomaat, knoflook en bijvoorbeeld aubergine. Groene basilicum is heerlijk in combinatie met tomaat, knoflook en bijvoorbeeld aubergine.

Lees ook

Hoe rooster ik courgettes?

Snijd de courgette in dunne plakken en dep deze droog met keukenpapier. Laat de grillpan 5 tot 10 mi Lees meer

Welke kruiden naast courgette?

Gedroogde peterselie: Geeft een frisse, groene smaak die de courgette mooi aanvult. Rozemarijn: De Lees meer

Yasmin van Drenthe
Yasmin van Drenthe
2025-09-14 03:55:36
Count answers : 7
0
Basilicum heeft een zoete, sterk pikante smaak en kan worden gebruikt in salades en hartige gerechten. Het gaat bijzonder goed samen met tomaten en is het hoofdingrediënt van pesto. Basilicum kan het best rauw worden gebruikt of aan het eind van de maaltijd worden toegevoegd. Basilicum wordt vaak geassocieerd met de Italiaanse keuken, waar het een essentieel ingrediënt is in gerechten zoals salade Caprese, pestosaus en bruschetta. Het wordt ook veel gebruikt in andere culinaire tradities, zoals Thais en Vietnamees, waar het een verfrissend en aromatisch element toevoegt aan gerechten. Bij het koken of toevoegen aan gerechten zoals pasta, salades, pizza's, sauzen en soepen concentreert de smaak van basilicum zich en mengt zich met andere ingrediënten om het gerecht een onmiskenbare smaak te geven.
Frederique Lieshout
Frederique Lieshout
2025-09-14 03:23:44
Count answers : 6
0
Basilicum is makkelijk aan ieder gerecht toe te voegen. We zetten een paar klassiekers voor je op een rij: Bruschetta met tomaat en basilicum – een eenvoudig voorgerecht dat het altijd goed doet. Rijpe tomaten, knapperig brood, een beetje knoflook en een handje verse basilicumblaadjes: meer heb je niet nodig. Basilicum doet het ook goed in Thaise curry’s, zomerse drankjes of zelfs als smaakmaker in een frisse limonade. Verse basilicum is ideaal voor gerechten waarbij je het kruid rauw gebruikt of pas op het einde toevoegt. Gedroogde basilicum (gesneden) heeft een geconcentreerdere smaak en is perfect voor warme gerechten zoals soepen en sauzen. Gemalen basilicum is fijner van structuur en ideaal om subtiele smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld marinades of kruidenmixen. Voeg basilicum pas op het laatst toe aan warme gerechten. Scheur de blaadjes in plaats van snijden. Combineer basilicum met tomaat en mozzarella voor een onweerstaanbare klassieker. Gebruik een vijzel voor je pesto. Verwerk basilicum in olie. Maak bijvoorbeeld basilicumolie voor over salades, pasta’s of als dip voor brood.

Lees ook

Welk kruid past bij basilicum?

Je kunt basilicum combineren met tomaten. Tomaten zijn een goede combinatie met basilicum, omdat ze Lees meer

Kun je courgette grillen?

Laat even intrekken en steek ondertussen de barbecue aan of laat een grillpan goed heet worden. Bak Lees meer