Het dieet is ontwikkeld voor patiënten met klachten als gevolg van PDS.
FODMaPs zijn korte keten koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en vervolgens in de dikke darm terechtkomen.
In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën.
Deze bacteriën fermenteren (= ‘vergisten’) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMaPs.
Na 6 weken wordt het effect van het elimineren geëvalueerd.
Daarna wordt besloten of er gestart gaat worden met de herintroductiefase.
De effecten zijn cumulatief.
Dit wil zeggen dat de effecten van alle verschillende FODMaPs bij elkaar opgeteld moeten worden.
De klachten hangen dus af van het totaal aan FODMaPs dat per maaltijd opgegeten (of gedronken) is en niet van de hoeveelheid FODMaPs van elke soort.
De hoeveelheid gas en vloeistof in de darmen kan verminderd worden door de hoeveelheid FODMaPs in de voeding te verminderen en door meer verspreid over de dag kleinere porties te eten.
Totale hoeveelheid FODMaPs geeft problemen
In elke maaltijd zitten verschillende soorten FODMaPs.
Zodra deze in de darmen terecht komen en niet goed worden opgenomen, geven ze dezelfde klachten.
Als FODMaPs in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd, veroorzaken ze meestal geen klachten.
De meeste mensen zijn niet erg gevoelig.
Alleen wanneer FODMaPs in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd, wordt de kans groter dat iemand symptomen krijgt.
Het FODMaP-beperkte dieet is dus niet bedoeld om FODMaPs volledig uit het dieet te weren.
In plaats daarvan helpt het dieet u te bepalen welke voedingsmiddelen en hoeveelheden FODMaPs u kunnen verteren zonder symptomen te veroorzaken.
De triggerhoeveelheid is de hoeveelheid FODMaPs die symptomen veroorzaakt.
De triggerhoeveelheid is voor iedereen anders.
Houd een voedingsdagboek bij om uw triggerhoeveelheid te helpen bepalen.
Bijgehouden notas over de gegeten voedselproducten en eventuele symptomen permitteert het u om te demonstreren welk voedsel veroorzaakt problemen.
Voedselproducten met weinig FODMaPs en weinig vezels zijn gemakkelijker om te verteren, en veroorzaken minder klachten.
Het is niet voedsel zelf, maar de hoeveelheid FODMaPs in de voeding die problemen veroorzaakt.