Vegetariërs moeten voor hun eiwitten niet enkel kiezen voor dierlijke eiwitbronnen zoals zuivelproducten en eieren, maar wisselen af met plantaardige eiwitleveranciers zoals tofoe, tempeh en peulvruchten.
Melkproducten, eieren, peulvruchten, tofoe, tempeh, seitan, mycoproteïne, noten en quinoa zijn eiwitbronnen.
Seitan en peulvruchten zijn onvolwaardige eiwitbronnen en combineren het best met noten, zaden, pitten, volkoren graanproducten, quinoa, aardappelen, avocado’s of donkere bladgroenten.
Volle granen, sojaproducten, vijgen, dadels, peer, banaan, pruimen, gedroogd fruit, bonen, noten, eieren, zaden, zeewier en groene bladgroenten zijn betrouwbare ijzerbronnen.
Melk, koffie en thee remmen de opname van plantaardig ijzer af, maar vitamine C-rijke producten bevorderen de opname.
IJzerrijke voeding combineer je bij voorkeur met een glas vers sinaasappelsap.
Vitamine C-rijke producten zoals sinaasappelsap bevorderen de ijzeropname.
Calciumbronnen zijn melk, verrijkte sojamelk, tofoe, volle granen, ongeraffineerde graanproducten, vijgen, dadels, amandel- of sesampasta en donkere bladgroenten.
Vitamine B12 is van nature enkel in dierlijke producten te vinden, maar je kunt ook verrijkte sojadranken, ontbijtgranen en vleesvervangers eten of vitamine B12-sprays gebruiken.
Zinkbronnen zijn peulvruchten, zemelen, havervlokken, tarwekiemen, zaden, noten, erwten, volle granen en tofoe.
Omega 3-bronnen zijn noten, notenolie, koolzaadolie, tarwekiemolie, zaden, pitten, algen en andere zeewieren.
Noten, notenolie, koolzaadolie en tarwekiemolie zijn omega-3-rijke bronnen.