Voor een kruidenolie die lekker is om te gebruiken voor bijvoorbeeld eenpansgerechten of het stoven van groenten heb je nodig: 3 takjes tijm, 1 spaanse peper, 1 laurierblad, 2 kruidnagels en een snufje zout. Doe de kruiden in een mooie afsluitbare fles en giet er olie bij. Doe de fles goed dicht en bewaar het in de koelkast.
Een lekkere basis voor pastasaus, is deze marjoleinolie. In een glazen flesje doe je 3 tenen knoflook, een theelepel gekneusde peperkorrels en 4 takjes verse marjolein. Vul het flesje verder met extra vergine olijfolie. Doe het flesje goed dicht en zet het 2 weken op een zonnige plek in de vensterbank.
Vergeet het niet af en toe te schudden! Na die tijd zeef je de olie en bewaard het in het flesje, zo blijft het ongeveer 3 maanden goed.
Zonnebloem olie is zeer geschikt om massage olie mee te maken. Gebruik hiervoor je favoriete kruiden, zoals lavendel, rozemarijn, (citroen) tijm.
Vul een glazen fles met de door jou gekozen kruiden en vul deze aan met de zonnebloemolie. Goed afsluiten en twee weken op een zonnige plek zetten.
Het is wel belangrijk om de fles elke dag te schudden.
Daarna alle plantenresten er uit zeven (en deze goed uitknijpen) en de olie in de fles bewaren.
Hiervoor heb je nodig: een schone en afsluitbare glazen pot, die je helemaal vult met gelijke delen lavendelbloemetjes en goudsbloemblaadjes.
Verwarm de kokosolie au bain marie, en giet dit over het bloemen mengsel, tot de pot helemaal gevuld is.
Sluit de pot goed af. Zet de pot 3 weken in de zon, en af en toe goed schudden.
Daarna kun je het goedje zeven in een fijne zeef.
En klaar is je smeerseltje!