Omega 3-vetzuren zijn een groep van drie meervoudig onverzadigde vetzuren: ALA en de visvetzuren EPA en DHA.
Bij een dagelijkse inname van 250mg per dag, draagt DHA bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie.
Vitamine C en E dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
B-vitamines zijn onmisbaar voor je hersenen.
Zo dragen verschillende B-vitaminen bij tot een normale psychologische functie.
Vitamine B1 helpt energie vrij te maken uit voeding, is goed voor het concentratievermogen en draagt bij aan een heldere geest.
Vitamine B3 en B11 zijn in het bijzonder goed voor het concentratievermogen en het geheugen.
Waar zouden onze hersenen zijn zonder mineralen.
Van de verschillende mineralen, zijn zink, magnesium, selenium, jodium en ijzer van belang voor je brein.
Zink speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit.
IJzer is goed voor het geheugen.
Magnesium en jodium dragen bij tot een normale psychologische functie en - last but not least - draagt selenium bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
Een voedingsmiddel rijk aan omega 3-vetzuren, B-vitaminen, antioxidanten en/of de mineralen jodium, ijzer, zink, magnesium en selenium is ‘hersenvriendelijk’ en kun je als brainfood beschouwen.
Vette vis is een schoolvoorbeeld van een brainfood.
Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, veldsla en postelein zijn rijk aan vitaminen en mineralen, dat zal je waarschijnlijk niet verbazen.
Lever bevat veel vitamine B-12 en andere B-vitamines, zink, selenium en ijzer.
Bessen bevatten een enorme hoeveelheid antioxidanten en vitaminen.
Algen en zeewier zijn een bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA.
Eieren bevatten de B-vitamines B6, B11 en B12.
Bovendien bevatten eieren verschillende mineralen, waaronder zink en ijzer.
Volkoren granen en volkoren producten zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, magnesium en zink.
Volkoren voedingsmiddelen zijn rijk aan de B-vitamines B1, B3 en B11.
Neem walnoten, die met 2577mg de noten met meeste omega 3 zijn.
De meeste antioxidanten komen voor in pistachenoten, en van alle noten bevatten amandelen de grootste hoeveelheid vitamine E.