:

Wat zijn de nadelen van een glutenvrij dieet?

Anouk Voortman
Anouk Voortman
2025-11-14 21:51:48
Count answers : 7
0
Ziek worden na een glutenfout; Ondanks dat je zo goed glutenvrij eet, toch klachten houden; Niet mee kunnen doen met de rest bij bijvoorbeeld een traktatie of barbecue; Altijd etiketten lezen, altijd navragen voordat je iets in je mond stopt; Voor jezelf op moeten komen; De prijs van de glutenvrije producten; Het is moeilijker om gezond blijven eten; De zoektocht naar een goede vervanger van die lekkere kibbeling / roggebrood / croissant / tompoes/roti/tapbiertje/… die je vroeger vaak at; Je kan nooit eens even smokkelen.
Esmée Haengreve
Esmée Haengreve
2025-11-09 06:41:58
Count answers : 4
0
Een aantal AMA's (algemene myths en antwoorden) over coeliakie en glutenvrij eten beantwoord. Onder andere: mensen met coeliakie hoeven niet dun te zijn, gluten zitten niet in alle granen en glutenvrij producten zijn niet altijd even gezond.

Lees ook

Hoe lang duurt het voordat een glutenvrij dieet werkt?

De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klach Lees meer

Hoe begin ik met glutenvrij eten?

Glutenvrij eten betekent dat je alleen nog maar dingen eet en drinkt waar geen gluten in zit. Contr Lees meer

Livia le Luc
Livia le Luc
2025-10-26 12:03:54
Count answers : 7
0
Voor mensen zonder deze aandoeningen is het niet verstandig glutenvrij te eten. Je loopt dan kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommige mensen denken dat glutenvrij eten gezonder is. Als je deze producten weglaat uit je voeding mis je het gezondheidsvoordeel van deze producten en loop je het risico op tekorten. Bovendien zijn de speciale glutenvrije producten niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan 'normale' producten en juist mínder vezels, vitamines en mineralen.
Jasper van der Brink
Jasper van der Brink
2025-10-26 09:56:03
Count answers : 18
0
Volledig glutenvrij eten is niet zomaar iets: het is een ingewikkeld dieet, dat je heel precies moet volgen. Als je dit niet goed doet, is de kans groot dat je toch sporen van gluten eet. Of dat je van bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen te weinig binnenkrijgt en zo tekorten oploopt. Als je glutenvrij eet, mis je namelijk de voedingsstoffen die je normaal gesproken uit granen haalt. Denk aan vezels, B-vitamines en mineralen, zoals jodium uit brood. Voor gezonde mensen zijn er geen voordelen bekend van glutenvrij eten, maar wel nadelen.

Lees ook

Kan ik afvallen door een glutenvrij dieet?

Als je de glutenvolle producten daarentegen niet vervangt maar je dieet vooral aanvult met groente e Lees meer

Wat gebeurt er met je lichaam als je glutenvrij eet?

Gluten zorgt allereerst voor schade aan de dunne darm. Het gevolg van deze schade is dat voedingsst Lees meer

Julian Brouwer
Julian Brouwer
2025-10-26 09:34:41
Count answers : 4
0
Met een glutenvrij dieet mis je een aantal nuttige voedingsstoffen. Zo zit volkorenbrood barstensvol vezels, B1-, B2- en andere vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink en magnesium. Kies je voor glutenvrije alternatieven? Dat mag, want ze doen geen kwaad. Maar ze kosten wel een stuk meer, zijn niet noodzakelijk gezonder en bevatten evenveel calorieën als de gewone variant. Beperk dus liever ongezonde tarweproducten die veel (verzadigd) vet en/of suiker bevatten – zoals koekjes, zoute snacks en gepaneerde producten.