:

Waarom wordt een glutenvrij dieet afgeraden?

Koen Verbeeck
Koen Verbeeck
2025-11-15 18:06:29
Count answers : 3
0
Voor mensen zonder deze aandoeningen is het niet verstandig glutenvrij te eten. Je loopt dan kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Volkoren graanproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het risico op bepaalde chronische aandoeningen en leveren vezels en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Als je deze producten weglaat uit je voeding mis je het gezondheidsvoordeel van deze producten en loop je het risico op tekorten. Bovendien zijn de speciale glutenvrije producten niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan 'normale' producten en juist mínder vezels, vitamines en mineralen.
Elisabeth Willemsen
Elisabeth Willemsen
2025-11-09 12:34:58
Count answers : 8
0
Geregeld een glutenbevattend product eten is om deze reden onverstandig en wordt sterk afgeraden. Dit omdat witte bloedcellen van het afweersysteem in de wand van de dunne darm heftig op gluten reageren. Als gevolg hiervan kunnen er opnieuw ontstekingen ontstaan in de dunne darm. De klachten die je wel of niet ervaart na het eten van een glutenbevattend product geven geen goed beeld van het proces in het lichaam. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden.

Lees ook

Hoe lang duurt het voordat een glutenvrij dieet werkt?

De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klach Lees meer

Hoe begin ik met glutenvrij eten?

Glutenvrij eten betekent dat je alleen nog maar dingen eet en drinkt waar geen gluten in zit. Contr Lees meer

Fiene Çelik
Fiene Çelik
2025-10-26 09:52:38
Count answers : 7
0
Mensen die glutenvrij eten zonder medische reden, eten doorgaans minder volle graanproducten en dat is nadelig voor de gezondheid. Volle granen vormen een belangrijke bron van vezels, vitamines en jodium. De onderzoekers besluiten dat glutenvrije voeding het risico op hartaanvallen vergroot, vooral omdat mensen de gezonde volle granen van het menu schrappen. Wie niet lijdt aan coeliakie heeft geen enkel voordeel bij het schrappen van gluten: je krijgt niet meer energie, je wordt niet slanker noch fitter. Het tegendeel blijkt: producten met gluten worden vervangen door andere glutenvrije voedingsmiddelen, waardoor men gezonde volle granen mist.