Bouillabaisse is een traditionele Provençaalse visstoofpot die oorspronkelijk uit Marseille komt en van oorsprong een stoofpot was die gemaakt werd door lokale vissers om de vis te gebruiken die ze niet konden verkopen aan restaurants of op markten. Er zitten tenminste drie soorten vis in een traditionele bouillabaisse: typisch rode rascasse, poon en Europese zeepaling, maar ook andere soorten zoals tarbot, heek en zeeduivel worden er in verwerkt. In de 19e eeuw, toen de welvaart toenam, werd het traditionele gerecht wat aangepast en vandaag de dag zit er in bouillabaisse vaak ook schaaldieren en andere zeedieren zoals octopus, krab en mosselen. Groenten die gebruikt worden zijn prei, uien, tomaten, selderij en tomaten, welke samen aan de kook worden gebracht met een lekkere bouillon en geserveerd met de vis. Ingrediënten: Voor de bouillon 660gr poon 660gr schorpioenvis 660gr rode gurnard 660gr zeepaling 660gr zeeduivel 660gr zonnevis (Als het moeilijk is om een van deze traditionele vissoorten te vinden, vervang ze dan met stevige witte vis) 1 octopus 1 zee-egel 1 kilo aardappelen 7 tenen knoflook 3 gesneden uien 5 rijpe tomaten 1 kopje olijfolie 1 boeket garni 1 venkel 8 garen saffraan 10 sneetjes stevig brood Zout en cayenne peper Voor de rouille 1 eidooier 2 tenen knoflook 1 kopje olijfolie 10 garen saffraan Zout en cayenne peper