:

Hoe kook ik ouderwets witlof?

Abel Timmermans
Abel Timmermans
2025-10-16 14:00:51
Count answers : 1
0
Schil de aardappelen en kook ze in 20 min. gaar. Snijd de witlof fijn en voeg halverwege de kooktijd de witlof toe. Houd voor witlof die je in een ovenschotel verwerkt een kooktijd van 2 tot 5 minuten aan. Aanbakken in de pan kan ook, ongeveer 5 tot 8 minuten. De kooktijd van witlof is afhankelijk van de grootte van de stronkjes die je kookt. Heb je de stronkjes witlof in de lengte gehalveerd, dan is 12 minuten koken voldoende. Wanneer je de witlof in zijn geheel kookt, houd je een kooktijd van 15 minuten aan. Om zeker te weten of de witlof gaar is, prik je er in met een vork. Gaat dit makkelijk, dan heb je de witlof lang genoeg gekookt. Wil je de witlof wat zoeter maken, giet dan een scheutje melk bij het kokende water. Om de bladeren mooi wit te houden, voeg je wat citroensap toe aan het water.
Liv Terry
Liv Terry
2025-10-16 13:23:16
Count answers : 7
0
Doe het volgende: Neem 12 stronken witlof. Verwijder de buitenste bladeren en het harde deel van de stronk. Was ze en dep ze droog met keukenpapier. Leg de stronken met de openslaande kant naar beneden in een pan met kokend water. Laat ze 10 minuten koken, of tot de stronken net gaar zijn. Haal daarna de stronken uit het water en leg ze op een schaal. Als je wilt, kun je de stronken ook stomen in plaats van koken. Leg ze 10-15 minuten in een stoommand boven kokend water. Leg de stronken op een schaal en voeg je favoriete toppings toe, zoals jus of saus.

Lees ook

Moet witlof altijd voorkoken?

Witlof moet ongeveer 10 tot 14 minuten koken. Hoelang witlof precies moet koken hangt af van de gro Lees meer

Kan ik witlof met ham en kaas een dag van tevoren klaarmaken?

Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm afgedekt m Lees meer

Cornelis van de Velden
Cornelis van de Velden
2025-10-16 11:55:17
Count answers : 4
0
Wilt u witlof koken? Houd dan een kooktijd van 12 tot 15 minuten aan. Zorg dat het water eerst kookt, voordat u de groente toevoegt. Bij halve of kleine stronken kunt u 12 minuten aanhouden. Prik na die tijd even met een vork in de groente, wanneer dit makkelijk gaat is het gaar. Voor wie de smaak van witlof te bitter vindt, kan nu een klein beetje melk toevoegen. Dat verzacht de smaak. Tijdens het koken kleurt de groente vaak wat geel. Om de witte kleur te behouden, kan wat citroensap toegevoegd worden.
Hamza Bosman
Hamza Bosman
2025-10-16 10:37:07
Count answers : 7
0
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Verhit 75 g boter op halfhoog vuur in een hapjespan tot hij begint te bruisen. Leg de hele struikjes lof erin en wentel ze door de boter en strooi er wat zout op. Laat ze aan één kant rustig een paar minuten bakken tot ze een beetje bruin worden. Laat de stronkjes dan onder een deksel op heel zacht vuur zeker een half uur smoren, halverwege omdraaien, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Laat ze een half uur uitlekken in een vergiet boven dezelfde pan. Snij nu pas de kontjes eraf, rol ze in een plak ham en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Giet de kaassaus over de lof en zet in de oven tot de saus een lichtbruin korstje heeft.

Lees ook

Hoe krijg je de bittere smaak weg bij witlof?

Nootmuskaat: Geeft een warme, aardse smaak die de bitterheid van witlof verzacht. Dille: Geeft een l Lees meer

Welke kruiden gaan goed met witlof?

Enkele kruiden die goed bij witlof passen zijn: Nootmuskaat: Geeft een warme, aardse smaak die de Lees meer

Rick van der Velde
Rick van der Velde
2025-10-16 09:38:34
Count answers : 7
0
Spoel de witlof af en verwijder eventueel de bruine bladeren. Snijd het kontje van de witlof af. De manier van snijden ligt aan het gerecht dat je wilt bereiden. Ga je voor de klassieke witlof met ham en kaas uit de oven? Snijd dan de stronken witlof in de lengte door de helft. Maak je een gerecht met gesneden witlof? Snijd de witlof dan al voordat de witlof de pan ingaat. Afhankelijk van hoe je de witlof gesneden hebt, moet de groente 12 tot 15 minuten koken. 12 minuten voor kleingesneden witlof, 15 minuten voor halve stronken. Voeg de witlof pas aan het water toe als het water kookt. Wil je de witlof wat zoeter maken om de bittere smaak te maskeren? Voeg dan een scheutje melk toe aan het kokende water. Giet de witlof af, het liefste met een vergiet om al het overtollige vocht te verwijderen.
Juul van der Laar
Juul van der Laar
2025-10-16 09:35:08
Count answers : 6
0
Verwijder de lelijke bladeren en snij een stukje van onderkant van de stronkjes af. Snij het witlof in repen van 1 á 2 cm en was de groente. Kook het witlof in een bodempje water met een beetje zout. Kook het witlof in 10 á 15 minuten gaar. Giet vervolgen de groente af in een vergiet. Maak de groente op smaak af met zout, peper en nootmuskaat. Kook eerst het water voor je het witlof in de pan doet.

Lees ook

Welke kruiden door rauwe witlof?

Nootmuskaat heeft een aromatische, zoete, warme en rijke smaak. Peterselie heeft een uitgesproken s Lees meer

Welke kruiden passen goed bij gekookte witlof?

Nootmuskaat is een klassieke keuze bij gekookte witlof, voor een warme en licht zoete smaak. Peters Lees meer