:

Hoe kan ik spruitjes lekker klaarmaken?

Zoë Bernaards
Zoë Bernaards
2025-10-25 10:43:03
Count answers : 7
0
Breng een ruime pan met water en het zout aan de kook. Snijd ondertussen de harde uiteinden van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes die er niet mooi uitzien. Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar of in 9 min. zacht. Prik met een vork om de gaarheid te controleren. Giet af. Serveer direct, verwerk verder of spoel de spruiten af onder koud stromend water, zodat ze niet doorgaren. Na het afgieten garen de spruiten nog een beetje door. Je kunt er ook voor kiezen om de gekookte spruiten onder koud stromend water te spoelen. De kooktijd van spruiten hangt af van de grootte. Kleine spruiten, kook de spruiten dan 2-3 min. voor beetgaar en 5 min voor zacht.
Frederique van de Velden
Frederique van de Velden
2025-10-17 00:49:15
Count answers : 5
0
Kies voor kleine spruitjes. Je bent wat langer bezig om ze schoon te maken, maar dat is zeker de moeite waard. Verder is het belangrijk dat je spruitjes niet te lang kookt. Ook door te lang koken worden ze bitter. Een exacte kooktijd is lastig aan te geven, dat hangt af van het formaat. Maar als je uitgaat van beetgaar zit je goed. De spruitjes blijven dan ook frisser van kleur. Snijd het kontje van de spruitjes en haal eventueel de buitenste blaadjes eraf als die lelijk zijn. Kook de spruitjes beetgaar in water met wat zout. Dit duurt 6 tot 10 minuten, afhankelijk van het formaat van de spruitjes. Je kunt even proeven om te controleren. Giet de spruiten af in een vergiet en spoel ze even af met koud water. Hierdoor blijft de groene kleur van de spruitjes frisser. Smelt in een pan de boter, maar laat die niet bruin worden. Voeg de honing, de mosterd en de tijm toe en roer tot een glad mengsel. Doe de spruitjes bij het honing en mosterd mengsel in de pan en warm ze goed op. Serveer de spruitjes met honing en mosterd direct. Lekker met gekookte aardappels en een stukje vlees.

Lees ook

Is het oké om knoflook met spruitjes te eten?

Deze spruitjes met kastanjes en knoflook zijn echt fantastisch. Deze spruitjes met tamme kastanjes Lees meer

Hoe kan ik spruitjes op smaak brengen?

Om de licht bittere smaak van spruitjes te versterken en te balanceren, kun je de volgende kruiden e Lees meer

Jasper van Mare
Jasper van Mare
2025-10-07 12:34:20
Count answers : 8
0
Spruiten koken, wokken, roerbakken, in stoemp.
Leah van der Noot
Leah van der Noot
2025-10-07 11:30:38
Count answers : 6
0
Om dit gedeelte te verwijderen, snijd je het kontje van elke spruit weg. Je kan indien nodig de buitenste blaadjes verwijderen. Hou je echt niet van bitter, voeg dan een lepel suiker toe tijdens het koken, dit zal de bittere smaak temperen. Wij raden aan om aan de slag te gaan met iets kleinere spruiten, deze zijn iets toegankelijker en hebben niet zo'n krachtige koolsmaak als grotere spruiten. Wanneer je spruiten wilt koken, maak je best twee diepe insnijdingen aan de onderkant van elke spuit. Hierdoor zullen de spuiten gelijkmatig garen. Kook de spruiten 10 à 12 minuten. De spruiten zijn erg lekker als ze nog een beetje knapperig zijn en niet té plat. Ook het wokken van spruiten is overheerlijk, wij raden aan om de spruitjes even te koken, maar zorg ervoor dat ze niet beetgaar zijn. Bak ze vervolgens nog een 3-tal minuten in de pan met spekjes. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur. Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.

Lees ook

Hoe lang moeten spruitjes in de oven?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spruitjes 20 minuten in de oven. Bereidingstijd 20 minu Lees meer

Is het beter om rauwe knoflook op een nuchtere maag te eten?

Voedingsdeskundigen raden aan om knoflook rauw te eten, zodat alle actieve bestanddelen bewaard blij Lees meer

Sylvie Bos
Sylvie Bos
2025-10-07 11:20:16
Count answers : 7
0
Maak de spruitjes schoon: snijd een dun plakje van de stammetjes af, verwijder de buitenste blaadjes en spoel af onder stromend koud water. Je kunt spruitjes direct bakken, maar dan wordt de licht bittere smaak een stuk intenser. Ga je liever voor een zachtere smaak? Kook de spruitjes dan voordat je ze bakt. Voor kleine spruitjes houd je een kooktijd van 2 tot 3 minuten aan, voor grotere exemplaren 5 tot 8 minuten. Wanneer ze gekookt zijn, zijn de spruitjes klaar om te bakken. Bak ze 2 tot 3 minuten in een pan of wok op middelhoog vuur. Voeg eventueel kruiden toe of iets zoets, zoals een lepeltje honing.