:

Waarom stijft mijn mayonaise niet op?

Jelte Molenaar
Jelte Molenaar
2025-10-26 08:56:25
Count answers : 10
0
De belangrijkste regel bij het maken van mayonaise, is dat je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Haal die eieren dus altijd van tevoren uit de koelkast, om op kamertemperatuur te komen. Hiermee voorkom je dat je mayonaise in de schift gaat. Pak een schone kom, maar blijf de vette klopper gebruiken. Doe een halve theelepel heet (!) water in de kom. Klop als een dolle met je kleffe klopper in het hete water tot zich schuim vormt. Voeg daarna de geschifte mayonaise druppel voor druppel toe. Blijf kloppen, “zo snel als een zwemmer die aan een haai probeert te ontkomen”. Als je de helft van de geschifte mayo hebt toegevoegd, zou je al moeten zien dat de emulsie zich herstelt. Werkt ook dit plan niet, begin dan opnieuw met een nieuwe eidooier en voeg de geschifte mayo weer druppel voor druppel toe.
Jake van Vliet
Jake van Vliet
2025-10-19 22:35:45
Count answers : 1
0
Mayonaise maken is namelijk een beetje zoals chemie: alles moet kloppen om je mayonaise goed te laten binden. Is je mayonaise geschift en wil de olie zich niet binden met het ei? Neem een deeltje van de geschifte mayonaise apart en doe er een lepeltje lauw water bij. Lukt het echt niet? Dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje.

Lees ook

Waarom is het niet raadzaam om zelfgemaakte mayonaise te gebruiken?

Gebruik een heel ei. Normaal gebruik ik 2 dooiers in mijn mayonaise, maar met deze methode werkt da Lees meer

Hoe maak ik zelf kerriemayonaise?

Kerrie mayonaise zelf maken is echt ontzettend simpel. Je hebt maar een aantal specerijen nodig om j Lees meer

Tijmen Schwartsbach
Tijmen Schwartsbach
2025-10-06 21:59:56
Count answers : 7
0
Wanneer de vetdeeltjes van de olie zich tijdens het kloppen onvoldoende binden met het ei en de mosterd gaat de mayonaise schiften. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te veel olie ineens hebt toegevoegd. Ook de temperatuur van de ingrediënten speelt een rol: voor een goede binding moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.