Baseer je maaltijden op zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen.
Eet dagelijks minstens vijf porties groenten of fruit.
Kies magere eiwitten zoals mager vlees (bijv. gevogelte), vis (bijv. zalm of tonijn), eigen en peulvruchten.
Zet melk en zuivelproducten (kaas of yoghurt) op het menu als bron van eiwitten en calcium.
Beperk het gebruik van producten rijk aan vet en/of suiker.
Het mediterraan dieet bevordert je gezondheid.
Je loopt minder risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA).
En het dieet beschermt je preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers).
Het mediterraan voedingspatroon wordt in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen.
Zoals een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borst- en colorectale kanker en verbetering van insulinegevoeligheid.