Neem gerust een paar verpakkingen bij de hand en ontleedt ze samen met ons.
De ingrediëntenlijst moet verplicht vermeld worden en alle gebruikte ingrediënten moeten er instaan.
De volgorde van de ingrediënten Het ingrediënt dat als eerste vernoemd wordt, is procentueel het meest aanwezig.
De benaming van ingrediënten Alle ingrediënten moeten wettelijk correct vermeld worden.
Omdat het ingrediënt suiker kan worden opgesplitst in verschillende soorten suiker, kan het ook zijn dat het niet boven aan de ingrediëntenlijst staat, omdat de aparte soorten suiker elk in een kleinere hoeveelheid voorkomen.
E-nummers kunnen dienen voor de kleur, houdbaarheidsdatum en smaak.
Allergenen zijn stoffen uit voeding die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken.
De voedingswaardetabel op een etiket In de voedingswaardetabel kan je zien hoeveel calorieën en macronutriënten er in het product zitten.
De voedingswaardetabel geeft je cijfermatige informatie, maar je moet deze wel juist interpreteren.
Gezondheidslabels op etiketten Tot slot leggen we nog enkele “gezondheidslabels” uit:
Light Light betekent dat er in dat product minstens 30% minder suikers, vetten of calorieën in zitten dan in een vergelijkbaar product.
Volkoren Bij volkorenbrood mag de term volkoren enkel gebruikt worden als het brood 100% volkoren is.
Bron van of rijk aan?
Het beste etiket!
Het beste etiket voor een voedingsmiddel is… geen etiket!
Onbewerkte natuurlijke producten zoals een appel, een peer of een broccoli bevatten slechts 1 ingrediënt en zijn puur natuur.
Hoe onbewerkter je voedingsmiddel, hoe gezonder.
Probeer dus zo weinig mogelijk voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen te kopen en kook zo veel mogelijk vers.