:

De kracht van volkoren granen

Arie Verschuere
Arie Verschuere
2025-08-28 23:23:16
Count answers : 2
0
Volkoren granen worden als basis van de maaltijd gezien. Deze bestaat uit verschillende delen: het kiemwit, de zaadhuid en de kiem zelf. Deze verschillende delen leveren energie, vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Om te weten of een voedingsmiddel verwarmend of verkoelend is kijkt de Chinese voedingsleer namelijk naar verhoudingen van yin (koel)- en yang (warm) in een voedingsmiddel. Kalium staat voor yin en natrium voor yang. Wat ook warmte toevoegt aan een graan is het feit dat je het moet verhitten, anders kan je het niet verteren. Voor een volkoren korrel moet ons lichaam namelijk veel moeite doen om bij de gewilde suikers te komen, waar het lichaam uiteindelijk z’n energie uit haalt. Dat omzetten van zetmeel in suikers begint al in onze mond, met goed kauwen voedsel vermalen en vermengen met speeksel is de eerste stap van het spijsverteringsproces. Wanneer alle stappen in het spijsverteringsproces zijn doorlopen komt de natuurlijke glucose voor je lichaam beschikbaar. Een o zo belangrijke brandstof om je interne vuurtje te laten branden.