Rode bieten gegeten maar urine is niet roze. Gekleurde urine na het eten van rode bieten komt slechts voor bij 10-14% van de bevolking. De meeste mensen zijn dus wel in staat om de rode pigmenten volledig af te breken. Verschillende factoren kunnen dit fenomeen echter beïnvloeden. Maagzuurtegraad: een lagere maagzuurgraad kan ervoor zorgen dat de rode bietenpigmenten het spijsverteringsstelsel passeren zonder afgebroken te worden. Geneesmiddelen tegen maagzuur kunnen daarom het risico op rode urine verhogen. Spijsverteringssnelheid: een snelle spijsvertering kan de tijd die de pigmenten nodig hebben om afgebroken te worden, verkorten. Bloedarmoede en malabsorptie: bieturie komt veel voor bij mensen met ijzertekort of malabsorptieziekten. Het kan een teken zijn dat je aan bloedarmoede lijdt. Koken: Het koken van bieten in water kan leiden tot een zeker verlies van pigmenten, terwijl het roosteren of stomen de pigmenten in grotere mate kan behouden. Roodachtige ontlasting en urine kunnen enkele uren na het eten van rode bieten verschijnen, en aanhouden tot 24 à 48 uur na de maaltijd.