Kokosolie in combinatie met je rijst kapotkoken.
Iets specifieker: je kookt de rijst minstens een half uur met toevoeging van een theelepel kokosolie, waarna je de rijst 12 uur in de koelkast laat staan.
Op haast magische wijze gaat in die 12 uur het aantal calorieën van je pan rijst door de helft.
Het bereiden of rijpen van bananen leidt tot een fikse daling in het aandeel RS.
Ook opvallend: in aardappels die voor de tweede keer worden opgewarmd, zit meer RS dan in aardappels die slechts één keer waren opgewarmd.
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de bereidingswijze invloed heeft op de verteerbaarheid.
Koken en koelen heeft een effect op de moleculaire structuur van koolhydraten en daarmee ook op de wijze waarop het verteerd wordt, blijkt uit een studie die veranderingen liet zien van de glycemische index als gevolg van de bereidingswijze [4].
Nu is het niet geheel toevallig dat RS in staat is tot een verlaging van de GI, waardoor het ervoor zorgt dat je suikerspiegel minder schommelt.
Deze ontdekking heeft vanzelfsprekend veel potentie.
Het meer dan halveren van het calorieën is een nuttige bijkomstigheid voor een ieder die op z’n gewicht moet letten.
Onderzoek onder varkens heeft echter aangetoond dat de opname van ijzer, zink en calcium juist wordt verbeterd wanneer het gehalte van RS hoger is [5].
Dit suggereert dat het ‘kapotkoken’ het vitamine- en mineralengehalte juist ten goede komt.
Meer onderzoek moet uitwijzen of de bereidingswijze en -duur de voedingswaarde echt niet negatief beïnvloedt.