Begin elke week op dezelfde ochtend of avond aan een weekplanning. Ga bijvoorbeeld op zondagavond met je familie- of huisgenoten aan tafel zitten, vergelijk je agenda’s en stel een weekmenu op op basis van je planning en voorkeuren. Hou ook rekening met de dagen waarop je een drukke dag hebt en niet lang in de keuken wilt staan, wanneer je ‘s avonds gaat sporten en een lichte maaltijd wenst of hoeveel mensen er die avond mee-eten. Controleer eerst wat je nog hebt in je koelkast en keukenkastjes. Maak dan een boodschappenlijst. Vergeet niet je ontbijt, lunch, tussendoortjes, toetjes en drinken mee te rekenen! Kan je geen leuke recepten bedenken? Zoek dan inspiratie in magazines of natuurlijk op Lekker en Simpel of kijk wat er in de aanbieding is in de supermarkt. Heb je veel restjes of gooi je veel eten weg? Las dan een restjesdag in. Doe dit bijvoorbeeld aan het einde van de week en maak een soep of sandwiches van restjes groenten. Als je het erg moeilijk vindt om recepten te bedenken, dan kan je ook ‘ thema’s’ bedenken, bijvoorbeeld een veggie-dag, een soepdag of een pastadag.