Hoe eenzijdiger het menu, dus hoe meer je weglaat, hoe groter je risico op voedingstekorten.
Het doel is om mensen te informeren over de voor- en nadelen van een gedeeltelijk of volledig plantaardig voedingspatroon.
Hoe meer voedingsmiddelen een voedingspatroon echter uitsluit, zoals bij een veganistisch dieet, hoe groter het risico kan worden op een voedingstekort.
Dat geldt vooral in periodes van snelle groei, zoals bij zuigelingen en adolescenten, en tijdens een zwangerschap.
De Hoge Gezondheidsraad raadt een veganistische voeding daarom niet aan voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Als je dan toch kiest voor een veganistische voeding, doe je dat het best onder begeleiding van gezondheidswerkers met kennis van zaken.
Een aantal beperkingen van een plantaardig voedingspatroon kunnen trouwens ook voorkomen met een dierlijke voeding, zoals tekorten aan calcium, omega 3-vetten, ijzer en vitamine D.
Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad een strikt veganistische voeding, waarin je alle dierlijke producten weert, niet aan voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen.