:

Waarom niet te veel tomaten eten?

Willem Janssen
Willem Janssen
2025-10-23 06:10:13
Count answers : 5
0
Tomaten behoren tot het geslacht van de zogeheten nachtschades, net zoals aubergine en paprika. Planten van de nachtschadefamilie maken natuurlijke gifstoffen aan. In de tomaat heet die gifstof tomatine. Het klinkt niet fijn maar het is heel natuurlijk en het is niet gevaarlijk. De plant maakt dit als een natuurlijke beschermer tegen ongedierte. Sommige mensen krijgen wel buikpijn van tomatine. De remedie is dan: eet tomaten zo rijp mogelijk. Hoe rijper de tomaat is, hoe minder tomatine erin zit.
Kevin van Munster
Kevin van Munster
2025-10-21 18:10:51
Count answers : 7
0
Er zijn studies uitgevoerd waarbij mensen een tijdlang meer tomaten aten of lycopeen kregen toegediend in de vorm van supplementen. Wat je dan ziet, is dat de lycopeenconcentraties bij die mensen wel omhooggaan, maar dat de ontstekingsmarkers niet meteen naar beneden gaan. Je zou een gezondheidseffect verwachten vanwege het verband tussen lycopeen en ontsteking, maar dat is niet het geval. Met andere woorden, het heeft geen zin in korte tijd grote hoeveelheden tomaat te eten om de ontwikkeling van ontstekingen tegen te gaan. Het consequent en continu eten van normale hoeveelheden tomaten heeft wel effect.

Lees ook

Welke kruiden passen goed bij rauwe tomaten?

Basilicum past goed bij rauwe tomaten. Kruiden passen goed bij rauwe tomaten. Koriander past goed Lees meer

Hoe lang kan ik zelfgemaakte vinaigrette bewaren?

Hoe lang kan ik een vinaigrette bewaren? De vinaigrette is ongeveer een week houdbaar in de koelkas Lees meer

Dex van der Heijden
Dex van der Heijden
2025-10-11 14:29:58
Count answers : 5
0
Tomaten bevatten solanine, die giftig voor mensen is, zelfs dodelijk in hoge doses. Vanaf een dosis van één milligram per lichaamsgewicht kunnen de eerste vergiftigingsverschijnselen optreden. Groene tomaten kunnen tot 32 milligram solanine bevatten.
Nina Persijn
Nina Persijn
2025-09-30 23:49:11
Count answers : 7
0
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Tomaten moet je daarom alleen eten als ze rijp zijn. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine.

Lees ook

Wat is de verhouding olie-azijn voor vinaigrette?

Het geheim van elk vinaigrette-recept is de verhouding. Die moet ongeveer 3:1 zijn. Per 3 delen olie Lees meer

Welke azijn is het beste?

Voor het wassen van kleding is witte azijn de beste keuze. Het is mild, geurloos en bevat geen kleur Lees meer