:

Waarom heet het bisque?

Mika Veenstra
Mika Veenstra
2025-10-02 17:29:05
Count answers : 5
0
This is a reference to the two cooking methods of this soup, the prefix "bis" meaning two. Shellfish are cooked over high heat in their shells for five minutes. Then they simmer in white wine with aromatic herbs: this is the second cooking.
Zeynep Ramlal
Zeynep Ramlal
2025-09-24 22:58:05
Count answers : 6
0
Er bestaat enige verwarring omtrent de naam bisque. Volgens één theorie is de naam afkomstig van Biskaje (Frans Biscaye), zoals in Golf van Biskaje. Volgens een andere theorie is de naam afgeleid van bis cuites (zoals terug te vinden in het woord biscuit), tweemaal gekookt, daar de schaaldieren eerst aangestoofd worden in olie, om vervolgens verder te sudderen met de overige ingrediënten. Ce mot en ce sens vient de bis coćta, parce que la bisque, se faifant de plusieurs beatilles, il en faut faire plusieurs cuissons separées & reïterées, avant que de lui donner la dernière cuissons & perfećtion.

Lees ook

Wat is het verschil tussen een roomsoep en een bisque?

Bisque is een deftige, gebonden soep, bereid met schaaldieren. Hij wordt nog weleens verward met bo Lees meer

Hoe lang moet ik garnaalkoppen koken?

Laat de bouillon een half uurtje pruttelen. Overgiet de schillen met de visfond. Warm 2 EL olijfol Lees meer

Noah Huijben
Noah Huijben
2025-09-24 22:29:04
Count answers : 7
0
Getty Bisque is een deftige, gebonden soep, bereid met schaaldieren.
Lucas van 't Erve
Lucas van 't Erve
2025-09-24 22:23:44
Count answers : 4
0
De Franse naam bisque kan afkomstig zijn van Biscay, zoals in de Golf van Biscay. Sommigen gaan ervan uit dat het afkomstig is van "bis cuites", "twee keer gekookt", eerst sauteren en dan sudderen. Anderen hebben gesuggereerd dat bisque afkomstig is van het Normandische woord voor "zure drank". De schrijver Antoine Furetière definieerde bisque in zijn Dictionnaire universel, die in 1690 werd gepubliceerd, als gemaakt van duiven, kippen, beatilles, schapenjus en andere "goede ingrediënten, die alleen op de tafel van de Grote Heren worden geserveerd". Hij geeft als etymologie: "Dit woord in deze zin komt van bis cotìa, omdat bisque gemaakt wordt van verschillende beatilles, het is nodig om meerdere afzonderlijke en herhaalde koken uit te voeren, voordat het de laatste kook en perfectie krijgt", voordat hij eraan toevoegt: "we noemen visbisque, dat wat gemaakt wordt van gehakte karper, hun eieren en melk, en met rivierkreeften".

Lees ook

Wat is het verschil tussen bisque en garnalensoep?

Bisque is een stevige en traditionele zeevruchtensoep die zijn oorsprong vindt in Franse kust- en vi Lees meer

Wat is het verschil tussen een bisque en een stoofpot?

Een stoofpot verschilt van een bisque omdat het geen deftige, gebonden soep is. Een stoofpot is mee Lees meer