:

Waarom is mijn gratin waterig?

Ayden van de Coterlet
Ayden van de Coterlet
2025-09-21 21:10:32
Count answers : 2
0
Je krijgt een waterige saus als je de schijfjes aardappel afspoelt. Vastkokende aardappelen bevatten weinig zetmeel. Als je de schijfjes afspoelt, gaat dit zetmeel verloren en is er een slechtere binding met de melk en room. Hoe minder vet er in de vloeistof zit, hoe minder binding er zal zijn.
Selena Hermans
Selena Hermans
2025-09-21 20:35:50
Count answers : 6
0
Spoelen is erg belangrijk, de dikte van de schijfjes en de juiste hoeveelheid room. Met veel room, met weinig room, melk erbij, andere aardappelen, lagere oventemperatuur, het bleef sukkelen. Als je de hoeveelheid aardappelen vergroot, kun je de hoeveelheid room iets verkleinen. Ook de keuze van de ovenschaal is van belang, want de aardappelen en de room moeten de schaal altijd tot onder circa 2 centimeter van de bovenrand vullen.

Lees ook

Wat eerst, paneermeel of kaas?

Wil je een knapperige korst, gebruik dan droge ingrediënten. Wil je liever een smeuïge korst, kies Lees meer

Wat is de beste kaas om te gratineren?

library.no_preview_available Lees meer

Esmée de Graaf
Esmée de Graaf
2025-09-21 18:37:20
Count answers : 5
0
Bij een waterige gratin zit er te veel vocht in de pan. Gebruik vastkokende aardappelen, deze verliezen minder vocht. Was je aardappelen niet van te voren het zetmeel bindt de saus!, gebruik een dikke room van minimaal 30% en bak de gratin niet te kort.