:

Hoe maak ik walnoteninkt?

Kian van de Velde
Kian van de Velde
2025-09-12 14:55:59
Count answers : 7
0
Recept Walnoteninkt: In een 10lt pan vul je de pan ongeveer 2/3 met schillen. Je vult aan met water tot het onder staat of drassig is. Een paar dagen buiten laten staan zodat het ‘modderig’wordt. Dan kook je het 30 min. Nog een dagje laten staan. Dan zeef ik de schillen grof weg. Deze uitgezeefde schillen spoel ik nogmaals met wat water en zeef ik nog een keer grof. Het waterinkt voeg ik bij de rest. Schillen in compostbak. Zo heb ik een pan met alleen inkt vloeistof. Nogmaals koken. Dan zeef ik het fijn met een panty. Drap blijft achter. Voeg je er ongeveer 3 eetlepels azijn bij en een flinke eetlepel schep zout. Koken tot je de kleurintensiteit goed vind. Er tussendoor nog een paar keer zeven met de panty. Zoveel mogelijk drap eruit. De inkt in een schoon potje gieten met wat kruidnagels. En klaar!
Indy van de Velden
Indy van de Velden
2025-09-07 13:06:12
Count answers : 10
0
geen

Lees ook

Hoe maak ik zelf notenboter?

Je kunt notenboters in diverse speciaalzaken en supermarkten kopen, maar je kunt ze ook makkelijk ze Lees meer

Is notenboter gezond?

Noten kunnen helpen bij vetverlies, diabetes, hartaandoeningen en zelfs kanker. Pindakaas zit niet a Lees meer

Mathijs Mohamed
Mathijs Mohamed
2025-08-28 18:44:31
Count answers : 5
0
Verzamel 10 noten waar de bolster nog aan zit. Zoek bolsters uit die al helemaal zwart gekleurd zijn. Of, als je vroeg in het seizoen bent en alles is nog groen, leg ze ter zijde totdat ze zwart geworden zijn. Want dat geeft de kleur die je nodig hebt! Breng 2 liter water aan de kook. Terwijl de pan op het vuur staat kun je de bolsters pellen. Doe handschoenen aan, anders krijg je flink bruine vingers. Als het water kookt voeg je de snippers bolster eraan toe. Laat dit een uurtje zachtjes pruttelen. Zeef de inkt, klaar voor gebruik!
Esila van Venrooy
Esila van Venrooy
2025-08-28 18:13:14
Count answers : 6
0
Verzamel ongeveer 15 walnoten. Overdek ze met water en kook ze in een oude pan. Daarna 3 uurtjes zachtjes sudderen in een gesloten pan. Tijdens het laatste half uur een T azijn en 1 T zeezout toevoegen. Vis de walnoten er na 3 uur uit en gooi ze in de groenbak. Filter het afgekoelde brouwsel door een panty en giet het in een fles. Kook de volledige walnoten in water, en laat het dan sudderen tot de helft van het water verdampt is. Test de inkt. Als ze te licht is, nog even laten sudderen. Verzamel walnoten. Gooi een 2 literfles frisdrank voor de helft vol en gooi er amoniac bij tot ongeveer de helft en vul de rest aan met water. Laat het een paar weken staan, en dan is het klaar. Zorg dat je altijd iets van conserveermiddel in de inkt doet, omdat dit een organische inkt is.

Lees ook

Is het de moeite waard om zelf notenpasta te maken?

geen Lees meer

Wat moet je vermijden in notenpasta?

Maar lees je iets van: dextrose, palmvet/olie, zonnebloemolie of arachideolie in de ingrediënten, da Lees meer