:

Waarom wordt mijn zelfgemaakte mayonaise niet dik?

Yusuf Akin
Yusuf Akin
2025-10-11 09:38:54
Count answers : 7
0
Mayonaise is pure chemie, het is een emulsie van twee stoffen die normaal niet met elkaar mengen: olie en een waterachtige substantie. Ook de temperatuur van de ingrediënten speelt een rol: voor een goede binding moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wanneer de vetdeeltjes van de olie zich tijdens het kloppen onvoldoende binden met het ei en de mosterd gaat de mayonaise schiften. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te veel olie ineens hebt toegevoegd. Ook als je de mayonaise niet dik krijgt na flink kloppen, kan je wat lauw vocht toevoegen.
Yassin Kuiper
Yassin Kuiper
2025-10-11 08:14:51
Count answers : 8
0
Het kan zijn dat je mayonaise niet dik wordt omdat je ingrediënten niet op kamertemperatuur zijn. Mayonaise maken is namelijk een beetje zoals chemie: alles moet kloppen om je mayonaise goed te laten binden. Als je mayonaise te dun of te lopend is, kun je eiwit toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden én het geeft je mayonaise net een pittiger smaakje. Is je mayonaise geschift en wil de olie zich niet binden met het ei, neem dan een deeltje van de geschifte mayonaise apart en doe er een lepeltje lauw water bij en klop dit geheel op tot het wel bindt. Voeg de olie druppelgewijs aan je eierdooier toe, terwijl je die opklopt. Zo vermijd je dat de mayonaise te lopend is. Je moet ook letten op dat zowel de garde als de kom waarin je de ingrediënten doet, vetvrij zijn.

Lees ook

Hoe lang blijft zelfgemaakte knoflookolie goed?

Bewaar de knoflookolie op een koele, donkere plaats. Het is ideaal om het in de koelkast te bewaren Lees meer

Hoe gezond is zelfgemaakte mayonaise?

Zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder, gezonder én ook nog eens leuk om te maken. De ongezonde ma Lees meer

Stan Driessen
Stan Driessen
2025-10-11 06:59:28
Count answers : 8
0
Waarom wordt mijn zelfgemaakte mayonaise niet dik? Mayonaise kun je het beste maken met een neutrale olie, zoals zonnebloem-, maïs- of arachideolie. Oliën met meer smaak, zoals olijfolie en notenolie zijn minder geschikt om mayonaise mee te maken, omdat deze smaak aan de mayo meegeeft. Mayonaise kan na een paar dagen namelijk iets dikker worden. Schiften ontstaat door een temperatuurverschil van de ingrediënten.